FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael Hamasu do kraja godine dao rok da pokaže spremnost na pregovore

JERUZALEM, 10. svibnja 2006. (Hina/AP) - Izrael je u srijeduPalestincima dao rok do kraja godine da pokažu da su spremnipregovarati o konačnom mirovnom sporazumu ili će izraelska vladajednostrano do kraja 2008. godine odrediti konačne granice.
JERUZALEM, 10. svibnja 2006. (Hina/AP) - Izrael je u srijedu Palestincima dao rok do kraja godine da pokažu da su spremni pregovarati o konačnom mirovnom sporazumu ili će izraelska vlada jednostrano do kraja 2008. godine odrediti konačne granice.

Predstavljajući izraelske rokove za povlačenje sa Zapadne obale ministar pravosuđa Haim Ramon je rekao da će Izrael do kraja godine držati otvorenu mogućnost pregovora. "Do kraja ove godine, 2006., bit će iskrenih pokušaja razgovora s drugom stranom", rekao je Ramon, bliski suradnik premijera Ehuda Olmerta.

"Ako do kraja godine postane jasno da doista nemamo partnera i u to se uvjeri i međunarodna zajednica, onda ćemo našu sudbinu uzeti u naše ruke i nećemo je ostaviti u rukama naših neprijatelja", rekao je Ramon kako prenosi izraelski vojni radio.

"Volio bih vjerovati da ćemo do kraja 2008. biti razmješteni na crti koja će predstavljati konačne granice Izraela i jamčiti naše postojanje ovdje kao demokratske židovske države", rekao je Ramon.

"Izjave Haima Ramona da je Izrael spreman na pregovore samo su pokušaj zavaravanja javnosti", rekao je glasnogovornik palestinske vlade Ghazi Hamad. "Oni ne žele pregovore a čak i da do njih dođe oni nam neće dati naša prava", rekao je Hamad.

On je ponovio da je Hamas spreman na dugoročno primirje ako Izrael pristane povući se na granice koje je držao prije bliskoistočnog rata 1967., što je uvjet koji Izrael kategorički odbija.

U međuvremenu je izraelska tvrtka Dor Energy koja jedina dobavlja gorivo za Zapadnu obalu i Pojas Gaze obustavila isporuke zbor rastućeg duga a palestinski su dužnosnici upozorili da će njihove zalihe isteći u četvrtak.

Čelnik palestinskog povjerenstva za naftu Mujahid Salame je izjavio da je palestinski predsjednik Mahmud Abas u kontaktu s američkim i europskim diplomatima u nadi da će se izvršiti pritisak na Izrael da osigura isporuka nafte palestinskim područjima.

Salame je rekao da Palestinci duguju 26 milijuna dolara Doru no optužio je tvrtku da je donijela političku odluku koja za cilj ima kazniti palestinsku vladu pod vodstvom Hamasa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙