FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 7. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 7. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 20. sjednicu nastaviti sinoć započetom raspravom o Vladinom konačnom prijedlogu Zakona o športu kojim Vlada kani urediti stanje u športu, kako profesionalnom, tako i amaterskom i školskom. Tim se zakonom, među ostalim, uvodi obveza preoblikovanja športskih klubova u dionička športska društva, uređuje pitanje prodaje i vlasništva nad klubovima, predviđa donošenje Nacionalnog programa športa, itd. Sabor bi potom trebao raspraviti predložene izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kojima se predviđaju oštrije kazne za izgrednike. Njima bi se mogao zabraniti dolazak na određena natjecanja u Hrvatskoj, najmanje na jednu, a najduže na pet godina. Da bi se stalo na kraj rasističkim ispadima, alkoholizmu i pirotehničkim sredstvima na športskim terenima, predlaže se da se takvi ispadi kažnjavaju novčanom kaznom od tisuću do 10 tisuća kuna ili zatvorskom kaznom od tri do 30 dana.

ZAGREB - U povodu 90 godina života i 75 godina umjetničkog stvaralaštva slikara Mladena Veže sinoć mu je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) predstavljena monografija te je otvorena izložba njegovih djela od 1930. do danas. Monografija obuhvaća više od 200 Vežinih radova različitih tehnika i tematike te fotografije koje dokumentiraju njegov dugi stvaralački vijek. Donose se i slikareva razmišljanja iz prijelomnih životnih trenutaka, te tekstove o njegovu radu, čiji su autori, među ostalima, Stanko Špoljarić, Petar Selem, Ivan Kušan, Marijan Bušić. U predvorju NSK izloženo je sedamdesetak Vežinih ulja na platnu, akvarela, crteža i gvaševa, tematski vezanih uz trinaest ciklusa koji predstavljaju cjelinu autorova stvaralaštva. Izložba će biti otvorena do 30. lipnja.

ZAGREB - Velika međunarodna izložba ilustracija namijenjena djeci i mladima "Prvi hrvatski biennale ilustracije", otvorena sinoć u Galeriji Klovićevi dvori, prvi put u Hrvatskoj pruža uvid u dosege hrvatske ilustracije te mogućnost usporedbe s dometima gostujućih pet nacionalnih selekcija. Na izložbi su predstavljeni radovi 45 hrvatskih ilustratora te umjetnika i umjetnica iz Austrije, Italije, Slovenije, Slovačke i Irana. Kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos na svečanosti otvaranja objavila je odluku ocjenjivačkog suda koji je prvu nagradu "Prvoga hrvatskog biennala ilustracije" dodijelio Svjetlanu Junakoviću, a drugu nagradu ravnopravno Zdenku Bašiću i Tomislavu Tomiću. Zvonimir Balog dobio je pak posebno priznanje organizacijskog odbora izložbe za inovativan pristup ilustraciji i postignuća na području autorske slikovnice. Izložba će biti otvorena do 30. srpnja.

ZAGREB - Knjiga "Slovaci u Hrvatskoj" Kvetoslave Kučerove, u kojoj je opisana povijest naseljavanja Slovaka u Hrvatskoj od 17. i 18. stoljeća do danas, predstavljena je sinoć u Matici hrvatskoj. Za razliku od dosadašnjih radova o toj temi koji su se oslanjali na uspomene i sačuvanu tradiciju unutar obitelji, Kučerova je svoju knjigu utemeljila na pisanoj građi, popisima stanovništva, matičnim knjigama rođenih, vjenčanih i umrlih. Među ostalim, ona iznosi podatak da skoro trećina Slovaka živi izvan svoje domovine, a prema popisu stanovništva iz 2001., u Hrvatskoj ih je oko 4700 u svim županijama, ponajviše u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj. Početkom 20. stoljeća u Hrvatskoj ih je bilo 17,3 tisuće, a nakon Drugog svjetskog rata oko deset tisuća. Po riječima autorice, danas su Slovaci u Hrvatskoj većinom asimilirani, a razlog tome je njihova raspršenost i neorganiziranost.

ZAGREB - Izložba fotografija "Igre" Damila Kalogjere, službenoga fotografa prošlogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, otvorena je sinoć u Parku skulptura Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Ravnatelj i intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender rekao je kako su autorski radovi Damila Kalogjere spomen na ono što se događalo prošle godine na Dubrovačkim ljetnim igrama, ali i jedinstvena pozivnica za ovogodišnje 57. Dubrovačke ljetne igre na kojima će, kako je najavio, nastupiti više od 2000 izvođača iz 20-ak zemalja. Izložba fotografija Damila Kalogjere može se razgledati do 26. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙