FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D o p u n a SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo dopunu pregleda vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati, emitiranog pod brojem HNA1798.
ZAGREB, 21. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo dopunu pregleda vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati, emitiranog pod brojem HNA1798.

ZAGREB - U Hrvatskoj će sredinom 21. stoljeća biti 16,2 posto manje stanovnika nego danas, objavio je Državni zavod za statistiku u dokumentu Projekcija stanovništva Republike Hrvatske od 2004. do 2051. Statističari podsjećaju da je od 1980. do 1990. prirodni priraštaj bio sve manji, ali pozitivan, da bi 1991. broj umrlih bio veći od broja živorođenih. Od tada do 2004. Hrvatska ima neprekinuto, prirodno smanjenje stanovništva koje će se, prema svim projekcijama, nastaviti do sredine ovog stoljeća. Tako bi se prema varijanti vrlo niskog fertiliteta (bez migracija) sredinom stoljeća rađalo 19.000 djece, a prema varijanti vrlo visokog fertiliteta taj bi broj prešao 50.000, no i to bi bilo manje od ukupnog broja umrlih.

KOPRIVNICA - Iz Botova je jutros rijekom Dravom do 267 kilometara udaljenog Vukovara krenula regata od četiri čamca na vesla koju po osmi put priređuje Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke iz Koprivnice, ove godine pod nazivom "Vukovar- 15 godina poslije". Dvadesetak veslača iz Koprivnice, Vukovara, Novske i Zagreba veslat će Dravom i Dunavom do utorka 30. svibnja ujutro, kad se očekuju podno Križa na ušću Vuke u Dunav. Veslači će se tamo sresti sa sudionicima 5. automobilske karavane "Da se ne zaboravi - 2500 kilometara diljem Hrvatske" koja obilazi spomen-obilježja i masovne grobnice branitelja i civilnih žrtava iz Domovinskog rata. Sudbina oko 1100 hrvatskih branitelja i civila s popisa zatočenih i nestalih još uvijek je nepoznata.

ZADAR - U Zadru je danas okupljanjem pripadnika nacionalnih manjina koje žive u tom gradu i bogatim programom u organizaciji gradske uprave i OESS-a, svečano obilježen Međunarodni dan kulturne raznolikosti. Manifestacija je okupila nekoliko stotina pripadnika i predstavnika sedam manjina koji žive i rade u Zadru: talijanske, makedonske, albanske, bošnjačke, mađarske, srpske i slovenske manjine. Nastupile su folklorne skupine, priređena je izložba tradicionalnih nošnji, ručnih radova i ostalih obilježja nacionalnih manjina, a ponuđen je i izbor tradicionalnih jela i pića. Dan kulturne raznolikosti nazočnima je čestitao dogradonačelnik Rade Škarica, koji je istaknuo da se grad Zadar sustavno brine o pravima nacionalnih manjina jer je to pokazatelj njegove civilizacijske i demokratske zrelosti. Manjine u Zadru nikad nisu bile problem, rekao je dogradonačelnik Škarica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙