FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 21. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 21. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ĐAKOVO - Koncertom Zagrebačke filharmonije, koja je u katedrali izvela Smetaninu "Moju domovinu" - ciklus simfonijskih pjesama, večeras su u Đakovu završili 4. Strossmayerovi dani, kulturno-znanstvena priredba o liku i djelu đakovačkog biskupa i dobrotvora Josipa Jurja Strossmayera. Strossmayerovi dani ove su godine bili posvećeni njegovom političkom djelovanju, a o tome je bilo riječi na jučerašnjem skupu u Hrvatskom domu pod nazivom "J.J. Strossmayer kao političar". Stanislav Marijanović je Strossmayerovo političko djelovanje predstavio kroz biskupov odnos prema banu Josipu Jelačiću, Strossmayerovu ulogu velikog župana i kroz njegov nastup na I. vatikanskom koncilu te kontakte koje je imao s tadašnjim najvećim dužnosnicima političkog i crkvenog života poput cara Franje Josipa I.. Nekoliko Strossmayerovih političkih govora interpretirali su glumci HNK Osijek, a nastupili su i solisti te kazališne kuće, te Mješoviti katedralni zbor iz Đakova.

RIJEKA - Međunarodni riječki festival jazz glazbe "Jazz time 2006.", koji je ove godine posvećen glazbeniku Lesteru Bowieu (1941.-1999.), počeo je sinoć u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Prve večeri dvodnevnog festivala nastupio je "Dino Saluzzi Trio" iz Argentine. Trio čine Dino Saluzzi koji muzicira na bandeonu, Jose Saluzzi na gitari i Matias Saluzzi na električnoj gitari i kontrabasu. Dino Saluzzi slovi kao najbolji živući svirač bandeona, vrste harmonike kojom se najčešće koriste izvođači tanga. Saluzzi u svom stvaralaštvu prepliće tango i elemente jazza. Druge večeri festivala nastupit će Nguyen Le na električnoj gitari, basu i sintesajzeru, uz glasovnu pratnju Huong Thanh u projektu "Mangustao". Američki jazz trubač i udaraljkaš Lester Bowie, kojemu je posvećen ovogodišnji riječki jazz festival, bio je osnivač sastava Art Ensemble of Chicago te lider desetočlanog ansambla Brass Fantasy i seksteta New York Organ Ensemble. Surađivao je s mnogim glazbenicima i sastavima te u svijetu jazz glazbe stekao status legendarnog glazbenika.

OSIJEK - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku sinoć je izvedena posljednja ovosezonska operna premijera "Cosi fan tutte" (Takve su sve) Wolfganga Amadeusa Mozarta, a u povodu 250. obljetnice njegova rođenja. Intendant HNK-a u Osijeku Vlaho Ljutić istaknuo je kako je riječ o "buf operi u dva čina koja se izvodi na hrvatskom jeziku, što je za takav tip opere važno jer se radi o komičnim situacijama koje svima postaju razumljive". Riječ je o iznimno zahtjevnom djelu kojega su gledatelji dobro prihvatili i zbog veselog sadržaja, dobre izvedbe i autentičnih kostima.

VUKOVAR - U vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova sinoć je održan prvi festival duhovne glazbe "Bonofest", posvećen sv. Boni - zaštitniku Vukovara čiji su zemni ostaci od 1754. bili izloženi u crkvi sv. Filipa i Jakova, a spaljeni 1995. tijekom srpske okupacije Vukovara. Na "Bonofestu" izvedeno je 20 skladbi od 40 prijavljenih za taj festival. Predsjednik Organizacijskog odbora "Bonofesta" fra Ivica Jagodić rekao je da je festival upriličen prije svega za mlade Vukovarce koji se danas nalaze pred brojnim dvojbama i traže odgovore na mnoga bitna životna pitanja, ali ih teško ili nikako ne pronalaze. Festival nije bio natjecateljskog karaktera, a svim sudionicima dodijeljene su prigodne nagrade i statua "Bonofesta" koju je izradio Vukovarac Ilija Mandarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙