FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 5. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - U drugom, završnom dijelu iskaza pred istražnim sucem nezavisni sabornik Branimir Glavaš odbacio je sve optužbe državnog odvjetništva koje ga tereti za stradanje civila u Osijeku 1991. te zaključio kako se monitiranim procesom protiv njega žele zaustaviti "novi vjetrovi" koji su zapuhali Slavonijom. "Bez obzira koliko se moj bivši prijatelj Vladimir Šeks trudi da izvršava naloge svog šefa Ive Sanadera i svaki put demantira ono što ja kažem, ovo je pokušaj obračuna sa mnom ali i novim programskim načelima, novim vjetrovima koji su zapuhali u Slavoniji", kazao je Glavaš novinarima nakon petosatnog saslušanja kod suca Zdenka Posavca.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks ponovio je danas u Osijeku kako je u svojim javnim istupima isticao da Branimira Glavaša ne povezuje s odgovornošću za ikoje kažnjivo djelo, po bilo kojoj osnovi ili odgovornosti, pa se postavlja pitanje zbog čega se njega (Šeksa) povezuje s ikakvom odgovornošću. "Zašto se postavlja pitanje jesam li ja bio nadređen članu Kriznog stožera Branimiru Glavašu, znači li to da je on za nešto odgovoran ili da sam ja njemu, kao nadređeni, naredio da izvrši neko kažnjivo djelo ili zločin, ili to znači njegovo upiranje prstom na mene", zapitao je Šeks. Ocijenio je "kako će se vidjeti što znači licitiranje s navodnim snimkama ili kasetama", ali se postavlja pitanje zašto se njega povezuje s ikakvom odgovornošću, ako sam Glavaš tvrdi da nije odgovoran, niti ga je on s time povezivao.

OSIJEK - Predsjednik RH Stjepan Mesić izjavio je danas u Osijeku kako ne zna je li u sukobu s premijerom Ivom Sanaderom u vezi s izgradnjom mosta do Pelješca, kako se navodi u nekim medijima, ali da njih dvojica o tome imaju različito mišljenje. "Ne znam možemo li to nazvati sukobom, ali očito je da imamo različito mišljenje", rekao je Mesić u izjavi novinarima danas u Osijeku. Predsjednik Mesić je, na novinarski upit ima li u Hrvatskoj dovoljno sredstava za pelješki most i investicije u Slavoniji, kazao kako "treba vidjeti bilance je li moguće jedno i drugo". Zamoljen da odgovori treba li Hrvatska priznati Crnu Goru prije EU, te je li od Vlade dobio takav prijedlog, predsjednik Mesić je rekao da će takav prijedlog, kada dođe, prihvatiti, ocijenivši kako "Hrvatska vodi realnu politiku i priznaje realitete".

SPLIT - Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu je, govoreći o preustroju i privatizaciji brodogradilišta, istaknuo kako će se sindikati pokušati izboriti kod Vlade za što duže prijelazno razdobolje kako bi se brodogradilišta dobro pripremila za promjenu vlasničke strukture. Vlada je, kako je rekao, već prihvatila njihove primjedbe uz privatizaciju splitske Željezare, koje uključuju zadržavanje 500 radnih mjesta te nastavak temeljne proizvodnje. Također je zatražio da Vlada što prije provede svoju prošlogodišnju odluku o izdavanju državnih jamstava za obrtna sredstva kako bi se splitska Željezara što bolje pripremila za ubrzanu privatizaciju.

ZAGREB - Saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo prihvatio je danas Vladin prijedlog petogodišnje Nacionalne strategije razvitka zdravstva na koji su neki oporbeni članovi Odbora i predstavnici sindikata iznijeli niz zamjerki. U prijedlogu Strategije ističe se kako su njezine osnovne značajke financijska stabilizacija sustava, jačanje preventive, skraćenje listi čekanja i promjena politike lijekova. Njezini protivnici pak ističu da se radi o dodatnom opterećenju bolesnika i siromašnih građana. O Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva do 2011. sutra će raspravljati Hrvatski sabor. Odbor je prihvatio i Konačni prijedlog zakona o krvi i krvnim pripravcima, koji bi trebao povećati sigurnost i učinkovitost transfuzijskog liječenja.

ZAGREB - Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa priopćila je da je u zatvoru u Šibeniku jutros 12 pritvorenika odbilo doručak, a u Rijeci 21 te zaključuje da se stanje u oba zatvora postupno normalizira. U šibenskom zatvoru jutros je doručak odbilo 12 od 33 pritvorenika, koliko ih je 1. lipnja počelo odbijati zatvorsku hranu. U riječkom zatvoru jelo su počela odbijati 32 pritvorenika, a jutros je 21 odbio doručak. Kao uzrok odbijanja jela pritvorenici u Šibeniku i Rijeci navode trajanje pritvora i duljinu sudskog postupka, priopćeno je. Svi pritvorenici koji odbijaju zatvorsku hranu pod nadzorom su liječnika i svaki dan im se važe tjelesna težina, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

VARAŽDIN - Varaždinski dožupan Miljenko Ernoić proglasio je danas elementarnu nepogodu za bednjansku općinu, nastalu zbog obilnih kiša koje su u tom kraju uzrokovale veliko pomicanje tla, urušavanje kuća i štete na poljoprivrednim usjevima. Proglašenje elementarne nepogode zatražio je bednjanski načelnik Mirko Bistrović, navodeći da se u Bednji nalazi tridesetak klizišta, a u nekim su zaseocima mještani zbog klizišta potpuno odsječeni od ostalog dijela općine. Šteta se procjenjuje na oko 26 milijuna kuna, a o stanju u Bednji obaviješten je i predsjednik Vlade Ivo Sanader. Varaždinska županija i Općina Bednja od Vlade i ministarstava očekuju žurnu pomoć.

ĐAKOVO - Tajnik državnog tajništva Svete Stolice za odnose s državama, nadbiskup mons. Giovanni Lajolo današnji boravak Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji završio je posjetom Đakovu, gdje je tamošnjem gradonačelniku Zoranu Vinkoviću uručio papinsku medalju. Posjet Đakovu nadbiskup Lajolo započeo je obilaskom Bogoslovnog sjemeništa i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, a papinsku medalju gradonačelniku uručio je u Biskupskom domu. Nadbiskup Lajolo iznio je niz pozitivnih dojmova o posjetu Đakovačkoj biskupiji, biranim riječima govoreći i o njenom sjedištu, đakovačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, biskupu Josipu Juraju Strossmayeru i njegovom nasljedniku - biskupu Srakiću.

SINJ - Časni alkarski sud obustavio je stegovni postupak protiv alkara Stipe Breke i Ivice Perića kojima je Upravni odbor Viteškog alkarskog društva 2001. zabranio sudjelovanje u alkarskim natjecanjima jer se nisu složili s odlukom tadašnjeg Upravnog odbora da slavodobitnik Alke te godine odbije dar predsjednika države Stjepana Mesića. O obustavi stegovnih postupaka novinari su obaviješteni na današnjoj konferenciji za novinare predsjednika Časnog alkarskog suda Andrije Filipovića Grčića i predsjednika Upravnog odbora VAD-a Stipe Jukića. Ivica Perić je 2001. bio pobjednik Alke koji dar iz ruku izaslanika predsjednika Mesića generala Milvoja Petkovića nije primio u Sinju, nego naknadno u Zagrebu za posjeta predsjedniku Mesiću.

ŠIBENIK - Neprilagođena brzina uzrok je pomorske nesreće u kojoj se noćas oko 3 sata murterskim vodama gliser dug 5,5 metara nasukao na otok Školjić između Jezera i Tisnog, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava. Očevidom je utvrđeno da je gliserom u pijanu stanju upravljao 36-godišnji austrijski državljanin. Nakon akcije spašavanja sedam austrijskih državljana koji su se nalazili na brodu prevezeno je u Opću bolnicu u Šibeniku. Od trojice teže ozlijeđenih jedan je prevezen u Split na daljnje liječenje, jedan je zadržan u šibenskoj bolnici, a jedan je pušten na kućnu njegu, navodi se u policijskom priopćenju. "Protiv voditelja plovila podnesena je kaznena prijava zbog izazivanja pomorske nesreće", ističe se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙