FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavaš dovršio davanje iskaza na Županijskom sudu

ZAGREB, 5. lipnja 2006. (Hina) - U drugom, završnom dijelu iskaza pred istražnim sucem nezavisni sabornik Branimir Glavaš odbacio je sve optužbe državnog odvjetništva koje ga tereti za stradanje civila u Osijeku 1991. te zaključio kako se monitiranim procesom protiv njega žele zaustaviti "novi vjetrovi" koji su zapuhali Slavonijom.
ZAGREB, 5. lipnja 2006. (Hina) - U drugom, završnom dijelu iskaza pred istražnim sucem nezavisni sabornik Branimir Glavaš odbacio je sve optužbe državnog odvjetništva koje ga tereti za stradanje civila u Osijeku 1991. te zaključio kako se monitiranim procesom protiv njega žele zaustaviti "novi vjetrovi" koji su zapuhali Slavonijom.

"Bez obzira koliko se moj bivši prijatelj Vladimir Šeks trudi da izvršava naloge svog šefa Ive Sanadera i svaki put demantira ono što ja kažem, ovo je pokušaj obračuna sa mnom ali i novim programskim načelima, novim vjetrovima koji su zapuhali u Slavoniji", kazao je Glavaš novinarima nakon petosatnog saslušanja kod suca Zdenka Posavca.

Ponovio je kako je ponosan na svoju ulogu u Domovinskom ratu, da mu je savjest u potpunosti čista te da se nema namjeru ispričavati nikome.

Za razliku od prošlog saslušanja kada je govorio o zapovjednoj odgovornosti i "slučaju Vasić", tijekom današnjeg se saslušanja očitovao o slučaju srbijanske novinarke Snežane Berić i još nekim slučajevima, kakao kaže, "navodnih maltretiranja navodnih civila".

Kvalifikacije tužiteljstva ocijenio je apsolutno neprihvatljivima, a u zapisniku sa saslušanja koje je podijelio novinarima, među ostalim stoji kako ne bi dopustio da se vojnici na bilo koji način neprimjereno ponašaju, jer bi to štetilo obrani i ugledu Hrvatske. Zločine koji su se dogodili, poput stradavanja civila Čedomira Vučkovića, kaže, nije želio zataškati, već je zatražio policijsku istragu, a o svemu je obavijestio i Šeksa. Svog suosumnjičenika Krunoslava Fehira nazvao je psihijatrijskih slučajem.

Govoreći o DVD-u koji je jutros pred zgradom Županijskog suda podijelio novinarima Glavaš je rekao da je riječ o snimci iz njegove privatne arhive, u kojoj ima oko 2.000 dokumenata i oko 100 sati snimljenog materijala.

Snimka Hrvatske televizije, za koju Glavaš tvrdi da je nastala u kolovozu 1991. prikazuje tadašnjeg zapovjednika osiječkog Kriznog štaba Vladimira Šeksa, u kojoj među ostalim kaže da će "sve postrojbe Republike Hrvatske na području grada Osijeka postupati i djelovati u skladu s odlukama Kriznog štaba".

U saborskoj raspravi sredinom svibnja Šeks je odbacujući Glavaševe optužbe o montiranom političkom procesu ustvrdio da su od Kriznog štaba bili isključeni ministarstva unutarnjih poslova i obrane te da oružanim postrojbama nije zapovijedao on već vojni zapovjednik.

Glavaš je i danas ponovio kako je zadovoljan profesionalnim odnosom suca Posavca prema njemu te da mu odnos na koji je naišao vraća povjerenje u hrvatski pravni sustav.

U prvom, šestosatnom, saslušanju pred istražnim sucem Glavaš je prošlog tjedna odbacio optužbu tužiteljstva da je odgovoran za stradanja civila, kao i da je imao svoju paravojnu postrojbu.

Dan nakon Glavaša iskaz pred istražnim sucem dao je i drugoosumnjičeni Fehir. Bivši pripadnik I. osječke bojne kojom je 1991. zapovjedao Glavaš, ranije je javno priznao da je pucao u zarobljenika i svjedočio o navodnoj Glavaševoj umiješanosti u zločine protiv civila.

Glavaša se sumnjiči da je odgovoran za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag. On je 1991. u Osijeku bio sekretar Općinskog sekretarijata za narodnu obranu i zapovjednik I. bojne.

Nakon što je Glavaš dovršio iskaz istražni sudac treba odlučiti hoće li pokrenuti istragu koju traži zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, a neslužbeno se doznaje da bi odluku mogao donijeti do kraja tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙