FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barnimir Glavaš sutra pred istražnim sucem

ZAGREB, 31. svibnja 2006. (Hina) - Branimir Glavaš sutra će se pojaviti pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda kako bi odgovorio na sumnje tužiteljstva da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991.
ZAGREB, 31. svibnja 2006. (Hina) - Branimir Glavaš sutra će se pojaviti pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda kako bi odgovorio na sumnje tužiteljstva da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991.

Glavaša će saslušati istražni sudac Zdenko Posavec, jedan od petorice sudaca zaduženih na zagrebačkom Županijskom sudu za predmete ratnog zločina.

"Obrana je spremna za saslušanje. Prikupili smo brojnu dokumentaciju koju ćemo priložiti sudu", kazao je danas Hini jedan od Glavaševih branitelja Ante Madunić koji očekuje da će saslušanje trajati najmanje dva sata. Madunić nije želio otkriti pojedinosti Glavaševe obrane i iskaza koji će dati pred istražnim sucem.

Dan nakon saslušanja nezavisnog zastupnika Glavaša, kojemu je Sabor ukinuo imunitet kako bi ga tužiteljstvo moglo kazneno goniti, istražni sudac će saslušati i suosumnjičenog Krunoslava Fehira. Riječ je o bivšem pripadniku I. osječke bojne kojom je 1991. zapovjedao Glavaš, a koji je u javnosti priznao da je pucao u jednog zarobljenika te svjedočio o navodnoj Glavaševoj umiješanosti u ubojstva srpskih civila.

Nakon saslušanja sudac Posavec mora odlučiti hoće li pokrenuti istragu ili izraziti neslaganje s istražnim zahtjevom zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Tužiteljstvo od suda traži da pokrene istragu i sasluša 45 svjedoka te da se provedu sudsko-medicinska vještačenja ozljeda žrtva za čije zlostavljanje se terete dvojica osumnjičenika.

Glavaša se sumnjiči da je odgovoran za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag. Fehira tužiteljstvo smatra odgovornim za mučenje jednog zarobljenog civila kojega je, s još jednim pripadnikom I. osječke bojne, natjerao da popije kiselinu iz akumulatora, nakon čega je i pucao na njega.

Obojicu se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva po Osnovnom krivičnom zakonu koji je vrijedio do 1998. Kazna za to nedjelo je od pet do dvadeset godina zatvora.

Glavaš, koji je 1991. u Osijeku bio sekretar Općinskog sekretarijata za narodnu obranu i zapovjednik I. bojne, u nekoliko je navrata već odbacio sve optužbe, ocijenivši da je riječ o politički montiranom procesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙