FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nadbiskup Giovanni Lajolo predvodio za Duhove misu u zagrebačkoj katedrali

ZAGREB, 4. lipnja 2006. (Hina) - Europa koja bi željela zanemariti vlastite kršćanske korijene, zanemarila bi ono što je veliko i dobro, a što su naši pređi primili od kršćanske vjere i što su nam prenijeli, rekao je danas u zagrebačkoj katedrali u propovijedi nadbiskup Giovanni Lajolo, tajnik Svete Stolice za odnose s državama.
ZAGREB, 4. lipnja 2006. (Hina) - Europa koja bi željela zanemariti vlastite kršćanske korijene, zanemarila bi ono što je veliko i dobro, a što su naši pređi primili od kršćanske vjere i što su nam prenijeli, rekao je danas u zagrebačkoj katedrali u propovijedi nadbiskup Giovanni Lajolo, tajnik Svete Stolice za odnose s državama.

Predvodeći središnju misu svetkovine Duhova u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Franciscom Javierom Lozanom, kanonicima i prebendarima zagrebačkoga Kaptola, nadbiskup Lajolo istaknuo je kako za ljude današnjice dok se pokušava sastaviti pluralnost europskih naroda u novome i snažnome ujedinjenju proizlaze dvije poruke. Prema prvoj poruci čvrstoća novog jedinstva naroda različitih jezika bila bi varljiva, ako se želi isključiti Boga. Prema drugoj poruci, ako se ne spomenemo Božjih veledjela, gubimo smisao veličine koji može imati naša budućnost, rekao je.

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama upitao je pri tom ne bi li bila nevjerojatna sljepoća više ne primjećivati značenje naših predivnih katedrala - ostvarenja vjere, umjetnosti i civilizacije - podignutih poput pečata naših gradova; više ne primjećivati smisao onih vrijednosti vjere, hrabrosti, nesebičnosti, služenja, čovjekoljublja, koje su civilizaciju europskih naroda učinili humanom i slobodnom.

"Spominjati se kršćanskih korijena - veličanstvenih Božjih djela u našoj povijesti - ostaje neizostavan preduvjet, da bi i budući naraštaji mogli uživati u dragocjenim plodovima Duha", istaknuo je nadbiskup Lajolo, koji boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj na poziv ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović koja ga je pozvala da održi predavanje u prigodi obilježavanja Dana hrvatske diplomacije, 7. lipnja.

Na taj dan 879. papa Ivan VIII. uputio je pismo knezu Branimiru u kojem ga izvješćuje da mu priznaje zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom što je odigralo iznimnu ulogu u ostvarenju hrvatske samostalnosti.

Rekavši kako se osobito radujemo što u našoj sredini možemo pozdraviti nadbiskupa Lajolu, tajnika za Odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je kako njegova nazočnost kao bliskog suradnika pape Benedikta XVI. podsjeća na pohode pape Ivana Pavla II., koji je pohodivši Hrvatsku 1994. i 1998. ovdje molio za nas i s nama na grobu mučenika bl. Alojzija Stepinca.

"Pozdravite nam Svetog Oca i molimo Vas da budete kod njega svjedok i tumač naše vjernosti i odanosti papi Benediktu XVI. čiju visoku službu u Crkvi pratimo postojanim molitvama", rekao je Bozanić.

Na početku misnoga slavlja pozdravljajući nazočne predstavnike vlasti i vjernike tajnik za odnose s državama Svete Stolice nadbiskup Giovanni Lajolo istaknuo je kako je njegova nazočnost ovdje danas novi znak onih posebnih povijesnih veza, ispunjenih dubokim uzajamnim poštovanjem i djelatnom željom za suradnjom, što oduvijek veže Svetu Stolicu s ovom zemljom, koja je - snagom svoje vjere u Krista - znala ostati ujedinjena i prevladati zahtjevne vanjske i unutarnje teškoće i dosegnuti velike ciljeve kulture i civilizacije.

Lajolo je također podsjetio kako je prije tri godine "među vama bio Ivan Pavao II., papa velikoga duha i još većega srca koji je veoma volio Hrvatsku".

"Danas ja imam čast donijeti vam, srdačan pozdrav i očinski blagoslov njegova nasljednika, pape Benedikta XVI. On me je zadužio da svoj pozdrav proširim ne samo na ovdje nazočne, nego i na vaše obitelji i na sve vaše drage", rekao je Lajolo.

Prije zazivanja blagoslova na kraju misnog slavlja nadbiskup Lajolo još jednom se obratio vjernicima kazavši kao je Duh Sveti svojim apstolima dao duh jezika, a njega je na hrvatskom jeziku naučio reći: "Draga braća i sestre!". "Te su riječi najbitnije i kažu sve, jer nas uključuju u ljubav koju Bog ima za nas", dodao je.

"Vaša vjera, vas nazočnih i svih Hrvata meni daje potporu u mojoj službi", rekao je Lajolo koji predvodio misno slavlje na talijanskom jeziku uz prijevod profesora KBF-a Ivana Šaška.

Po završetku misnog slavlja u zagrebačkoj katedrali nadbiskup Lajolo prišao je ministrici Kolindi Grabar - Kitarović te se s njom pozdravio.

Svetkovini Duhova, kojom se na Pedesetnicu dovršava Kristov Vazam, pribivao je i hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Emilio Marin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙