FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednici Bolivije i Venezuele uzbuđuju duhove na summitu u Beču

BEČ, 12. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednici Venezuele i Bolivije HugoChavez i Evo Morales svojim su izjavama o modernoj kolonizaciji iiskorištavanju prirodnih bogatstava u njihovim zemljama, gotovo kaošto se i očekivalo, uspjeli uzbuditi duhove na summitu Europske unijei Latinske Amerike u Beču.
BEČ, 12. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednici Venezuele i Bolivije Hugo Chavez i Evo Morales svojim su izjavama o modernoj kolonizaciji i iskorištavanju prirodnih bogatstava u njihovim zemljama, gotovo kao što se i očekivalo, uspjeli uzbuditi duhove na summitu Europske unije i Latinske Amerike u Beču.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez osudio je višestoljetnu kolonizaciju Latinske Amerike i "američki imperijalizam". Nova ujedinjena Europa i nova ujedinjena Latinska Amerika zajedničkim snagama će se boriti protiv modernog "podjarmljivanja i barbarstva", naglasio je Chavez u Beču.

On je u četvrtak, umjesto sudjelovanja na zajedničkoj svečanoj večeri s kolegama u Hofburgu, otišao na predavanje na kojem je u organizaciji Austrijskog međunarodnog instituta za mir i Austrijske komunističke stranke (KPO) govorio pred mnoštvom pobornika i znatiželjnika.

Njegov bolivijski kolega Evo Morales kazao da je se "više od 500 godina latinskoamerički energetski resursi nemilosrdno iskorištavaju". "To sada mora prestati", naglasio je Morales.

Strane investitore u Boliviji nazvao je "krijumčarima" koji ne plaćaju porez. Uz nacionalizaciju bolivijskih ležišta plina kojom je ugrozio poslovanje stranih tvrtki, u Beču je najavio da će za dva tjedna provesti nacionalizaciju velikih zemljišnih posjeda.

Nacrt završne deklaracije euro-latinskog summita, koja bi kasnije trebala biti usvojena u Beču, pokušava pomiriti stajališta obiju strana pa se u tekstu što ga je pribavila agencija Associated press ističe da je "suvereno pravo država da upravljaju i reguliraju vlastite prirodne resurse", ali i da europske i latinskoameričke nacije moraju dogovoriti "nastavak i jačanje suradnje kako bi uspostavile uravnotežen trgovinski okvir".

Predsjedavajući EU austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel zauzeo se za smirivanje tonova i prevladavanje razlika te za jačanje tješnjeg političkog i gospodarskog partnerstva između EU i zemalja Latinske Amerike.

Europska unija najveći je donator pomoći za razvoj i najveći strani investitor u Latinskoj Americi (na godinu uloži 250 milijuna eura) i drugi trgovinski partner te regije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙