FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 3. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZADAR - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić izjavio je danas u Zadru, nakon sjednice Glavnog odbora, da će HSS organizirati referendum o ekološko-ribolovnom zaštićenom pojasu u Jadranskome moru ako u Saboru ne bude prihvaćen prijedlog te stranke da se raspravlja o toj temi. Friščić je podsjetio na konferenciji za novinare da je upravo HSS godine 2003. predložio zakonsku regulativu o zaštiti ribolovno-ekološkog pojasa. Taj je zakon prihvaćen, njegova primjena je odgođena za godinu dana, a godina dana istekla je u listopadu 2004. Od tada do danas ništa nije učinjeno na primjeni ribolovno-ekološkog pojasa, rekao je. "Ne počnemo li s primjenom, ulaskom u Europsku uniju taj dio hrvatskog prostora prepustit ćemo drugima", istaknuo je.

OSIJEK - Predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare-Ožbolt izjavila je danas u Osijeku da će ta stranka Hrvatskome saboru predložiti da se u Slavoniji osnuje agrobanka koja će štititi hrvatsku poljoprivredu i sve one koji žele ulagati na tome području. Ustvrdivši na konferenciji za novinare kako ni nakon tri godine mandata Sanaderove Vlade još nema ništa od predizbornih obećanja o osnutku agrobanke i poticanja gospodarskog razvoja Slavonije, Škare-Ožbolt pozvala je Vladu da prihvati program osnutka takve banke. Govoreći o Vladinu nedavnom prijedlogu o administrativnoj podjeli Hrvatske na kontinentalnu i jadransku regiju, istaknula je kako je dobro što je Vlada napokon počela govoriti o regionalizaciji Hrvatske, a loše to što statistička podjela na dvije regije nije produktivna koliko bi trebala biti.

ZAGREB - Protiv Ivana Kesića, 21-godišnjeg studenta koji je poslao prijeteće pismo Židovskoj općini Zagreb, podnesena je kaznena prijava zbog rasne diskriminacije, izvijestila je danas zagrebačka policija, ne otkrivajući identitet osumnjičenog mladića. Prijeteću e-mail poruku zagrebačkoj Židovskoj općini mladić je poslao 1. lipnja oko 10,45 sati. Prema pisanju medija, mladić je Židovskoj općini poručio da će, ako dobije nagradu za najbolju karikaturu o Holokaustu, koju je raspisao Iran, novac pokloniti Hamasu. Dodao je i kako želi da "Iranci što prije završe nuklearnu bombu i lansiraju je na Haifu i Tel Aviv". "Cijeli slučaj plod je nepromišljenog postupanja pojedinca koji želi skrenuti pažnju na sebe", izjavio je operativni analitičar zagrebačke policije Davor Tor. Slične izjave jučer su dali i dužnosnici zagrebačke Židovske općine.

ŠIBENIK - Radi prilagodbe hrvatskoga gospodarstva tržištu Europske unije, primjena znanja i intelektualnog kapitala u stvaranju novih vrijednosti treba postati dio gospodarske strategije svakog poslovnog sustava, istaknuto je na zatvaranju 10. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu koje se od 1. lipnja održavalo u Šibeniku. Kvalitetan sustav strukovnog obrazovanja jedan je od ključnih elemenata povećanja konkurentnosti i veće sposobnosti zapošljavanja, rečeno je. Savjetovanje na kojem se okupilo 600-tinjak sudionika bavilo se temama financiranja malog i srednjeg poduzetništva, novim mjerama zapošljavanja, ulozi ICT-a u razvoju gospodarstva, inovativnosti kao putu do konkurentnosti te važnosti dizajna u poduzetništvu.

SPLIT - Policijski službenici dovršili su izvid navoda iz anonimne kaznene prijave kojom se članovi Uprave i Nadzornog odbora Brodosplita terete da su sklapanjem štetnih ugovora prouzročili štetu od najmanje 16 milijuna dolara, te su izvješća o tome proslijedili Županijskom državnom odvjetništvu, potvrdila je danas glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj. Kako se doznaje u Odvjetništvu, policija nije utvrdila elemente kaznenog djela. Policija u izvješćima navodi kako je u sklapanju tih ugovora sve odrađeno transparentno te da nije sporno kome je otišlo 6 milijuna dolara naknadno dogovorenih obveza Brodosplita.

PLITVIČKA JEZERA - Tomaš Tot iz Mađarske pobjednik je 21. plitvičkog maratona koji se danas održao na Plitvičkim jezerima, a stazu dugu 42 kilometra pretrčao je za dva sata, 34 minute i 52 sekunde. Prvo mjesto na kraćoj stazi od 16 kilometara osvojio je Benedikt Žolt, također iz Mađarske, a prvo mjesto među maratoncima koji su trčali sedam kilometara pripalo je Nervesu Muharemoviću iz BiH. Na stazama uz jezera po kišnom i prohladnom vremenu bilo je oko 1190 trkača, koliko ih se prijavilo iz naše zemlje, Europe i svijeta. Start ispod najvećega plitivičkog hotela "Jezero" pratilo je više od tisuću gostiju koji su, unatoč hladnoći, odlučili provesti vikend razgledavajući Donja i Gornja jezera.

NOVALJA - Poljski državljanin C.Z., rođen 1958. godine, koji je sa četvoricom ronilaca Poljaka i dvojicom iz Ronilačkog kluba "Akumatic" iz Novalje rekreativno ronio blizu Stare Novalje kod Rta Punta-Deda, utopio se nakon nekoliko pokušaja da izroni na površinu mora. Kako je izvijestila ličko-senjska Policijska uprava, dvojica ronilaca lakše su ozlijeđena prilikom izvlačenja utopljenika.

ŠIBENIK - Požar koji je jučer oko 17 sati izbio na predjelu Jurkovići između kanala Svetog Ante i mjesta Zablaće u potpunosti je ugašen jutros oko 9 sati. Kako se navodi u priopćenju šibenske policije opožareno je manje od 4 hektara površine, uglavnom makije. U gašenju požara sudjelovalo je 50 gasitelja iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i pripadnika sedam dragovoljnih vatrogasnih društava, a jučer u poslijepodnevnim satima zračnu pomoć su pružila i dva kanadera.

SPLIT - U splitskom brodogradilištu "Brodosplit" danas je porinut tanker za naftu i naftne prerađevine za švedskog naručitelja "Concordia Maritime". Prvi je to tanker od dva koji se grade za tu kompaniju, a današnjim je porinućem, kako je istaknuo predsjednik Uprave "Brodosplita" Goran Vukasović, nastavljen pozitivan trend u svim segmentima proizvodnje što jamči održavanje rokova kao preduvjeta uspješnog poslovanja. Porinuti tanker klase panamax dug je 228,50 metara, širok je 220, a visok 20,45 metara. Nosivost mu je 75 tisuća tona. Pokretat će ga stroj snage 13.560 kW. Brodosplit ima ugovorenu gradnju još deset tankera za različite naručitelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙