FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 31. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 31. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Konstituiranjem modernog hrvatskog parlamenta, 30. svibnja 1990. otpočelo je novo razdoblje za hrvatski narod i građane Hrvatske, rekao je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na današnjem svečanom prijemu u povodu Dana Hrvatskoga sabora - 30. svibnja. Sabor tada, istaknuo je Bebić, postaje mjesto donošenja ključnih i presudnih odluka kojima se određivala budućnost Hrvatske. Božićni Ustav', Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti RH, odluka da SFRJ kao državna zajednica više ne postoji i da Hrvatska raskida državno-pravne sveze s ostalim republikama koje su tvorile bivšu državu, neke su od odluka koje je donio Sabor konstituiran 30. svibnja 1990., podsjetio je Bebić.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je danas da prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svakako treba dobiti svoj spomenik, da treba dobiti trg. "Svakako da prvi predsjednik Republike Hrvatske treba dobiti svoj spomenik, treba dobiti trg, a o tome neka se dogovore struka i Grad Zagreb", rekao je novinarima predsjednik Mesić nakon proslave Dana grada Zagreba u Starogradskoj vijećnici. U vezi najava da Slovenija razmišlja o još jednoj nuklearci u Krškom, predsjednik Mesić je odgovarajući na novinarska pitanja rekao kako se o takvoj mogućnosti moraju složiti dvije države (Slovenija i Hrvatska), a možda i više njih.

ZAGREB - Većina zastupničkih klubova u prijepodnevnom je dijelu sjednice Hrvatskog sabora prihvatila izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2005., uz primjedbu da bi se pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik u izvješću trebala očitovati i o poljuljanim međuljudskim odnosima u svom uredu. Negativnu ocjenu izvješću najavio je Klub IDS-a, u ime kojega je Dorotea Pešić Bukovac podsjetila da je pravobraniteljicu Lukač Koritnik četvero djelatnika prijavilo za zlostavljanje na radnom mjestu. "Tko će slučaj mobinga prijaviti instituciji koja je i sama prijavljena za mobing", upitala je Pešić Bukovac.

ZAGREB - Vlada je danas poslala Saboru na raspravu i donošenje prijedlog petogodišnje nacionalne strategije razvoja zdravstva u kojoj su kao neke od osnovnih značajki zacrtani jačanje preventive, težnja skraćenju listi čekanja, financijska stabilizacija, promjena politike lijekova. Od 90-ih godina do 2003. broj preventivnih sistematskih pregleda pao je za više od 60 posto što je neodrživo, upozorio je ministar zdravstva Neven Ljubičić. Stoga su 2004. započeti preventivni pregledi u općoj obiteljskoj medicini, pa je prošle godine pregledano oko 12.000 osoba starijih od 50 godina. Ministar najavljuje i donošenje niza nacionalnih programa, poput programa borbe protiv kardiovaskularnih bolesti, prevencije šećerne bolesti, programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorio je danas kako bi ovrhe u bolnicama, zbog duga veledrogerijama, mogle rezultirati neisplatom plaća zaposlenima u bolnicama. Sindikat smatra da radnici u zdravstvu nisu odgovorni za nastalu situaciju, te zahtijeva zaštitu korisnika i redovitu isplatu plaća. Korisnici žele zdravstvenu uslugu i u kliničkim bolničkim centrima i u općim bolnicama, a Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi stvara razdor između državnih i županijskih bolnica, ocijenila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek.

ZAGREB - Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek izjavila je danas da je ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić opet izigrao sindikat jer, nakon jučerašnjeg razgovora socijalnih partnera o Strategiji razvoja zdravstva od 2006.-2011. u njegovom ministarstvu, nije smatrao potrebnim doći na sastanak i izvijestiti kako Strategija danas ide na Vladu. Socijalni partneri jučer su u Ministarstvu zdravstva završili raspravu o Strategiji razvoja zdravstva, a sindikat je zatražio da prije odlaska teksta na Vladu, dobiju pročišćeni tekst, kako bi vidjeli što je od njihovih zahtijeva uvaženo, izjavila je Hini Avberšek.

ZAGREB - Bivši domar Caritasova doma u Brezovici Mario Barlović (52) danas je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog višestrukog silovanja 13-godišnjeg mentalno retardiranog dječaka, štićenika doma. Osuđujuću presudu izrekla mu je sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda Mira Tecilazić Bašić. Nakon objave kazne novinari su morali napustiti sudnicu jer je obrazloženje presude, zbog zaštite žrtve koja je u vrijeme zločina bila maloljetna, zatvoreno za javnost. Samo suđenje također se u proteklih pet mjeseci odvijalo iza zatvorenih vrata. Barlović je proglašen krivim jer je kao domar Doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi "Blaženi Alojzije Stepinac" u Brezovici u više navrata, od kraja 1998. do sredine siječnja 1999., silovao tada 13-godišnjeg mentalno retardiranog dječaka, štićenika doma.

ZAGREB - Državnoodvjetničko vijeće (DOV) danas je izreklo stegovnu mjeru ukora zamjeniku zadarskog općinskog državnog odvjetnika Draganu Bogatiću zbog prekoračenja ovlasti i neurednog obavljanja državnoodvjetničke dužnosti. DOV je takvu mjeru donio nakon što je podnositelj stegovnog zahtjeva zadarski općinski državni odvjetnik Denis Sokol preinačio prijedlog novčane kazne u izricanje ukora, a optuženi priznao stegovna djela koja mu se stavljaju na teret. Postupak protiv Bogatića pokrenut je jer je nakon razgovora s policijom pogrešno okvalificirao razbojstvo iz kolovoza prošle godine. U tom se slučaju radilo o težem obliku razbojstva, pa je Bogatić o tome trebao obavijesti višeg državnog odvjetnika, no to nije učinio, pa je time prekoračio ovlasti.

ZAGREB - Skup o usklađivanju hrvatskog pomorskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije (screening) i obvezama koje proizlaze iz njegove primjene održan je danas u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka. Na skupu su sudjelovali predstavnici resornih ministarstava i saborskih odbora, brodara, pomorskih udruga, škola i fakulteta, HGK i drugih. Vlada RH imenovala je članove radne skupne za pripremu pregovora iz područja pomorstva, a prva se faza pregovora odnosi na ocjenjivanje usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU u lipnju i rujnu ove godine.

ZAGREB - Radi remonta na pruzi Zagreb - Rijeka između kolodvorâ Škrljevo i Rijeka pruga bit će zatvorena 1., 2., 5. i 7. lipnja u vremenu od 8 do 14.55 sati, te 6., 8. i 9. lipnja od 9 do 14.55 sati, priopćeno je danas iz Hrvatskih željeznica. Radi izmjene tračnica na pruzi Banova Jaruga - Pčelić između kolodvora Đulovac, Pčelić i Suhopolje pruga će biti zatvorena od 1. do 30. lipnja u vremenu od 7 do 15 sati. Isto tako, radi izmjene kolosijeka i strojne regulacije na pruzi Beli Manastir - Osijek - Strizivojna Vrpolje - Slavonski Šamac između kolodvorâ Strizivojna Vrpolje, Kopanica Beravci i Slavonski Šamac pruga će biti zatvorena od 5. do 21. lipnja u vremenu od 4 do 14 sati. Umjesto lokalnih vlakova na tim relacijama putnike će prevoziti autobusi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙