FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 30. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 30. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

KARLOVAC - Vodstvo HSS-a požuruje drugo čitanje prijedloga zakona o poljoprivrednoj komori i ako ne bude pred zastupnicima do ljetne saborske stanke, HSS će kao predlagač biti prisiljen organizirati poljoprivrednike da drugim načinima i pritiscima ubrzaju postupak, rekao je danas u Karlovcu dopredsjednik stranke Božidar Pankretić. Pankretić, koji je i predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, rekao je da je HSS predložio zakon jer su seljaci razjedinjeni budući da ih zastupa čak 38 udruga. Zato sve završi nekim velikim sastankom s predstavnicima mjerodavnih ministarstava i obećanjima, a stalna i sustavna utjecaja na agrarnu politiku nema, ocijenio je Pankretić. HSS drži da će poljoprivredna komora biti stvaran čimbenik agrarne politike, koji će stalno moći utjecati na sve razine vlasti, od Vlade i Hrvatskog sabora do gradova i općina, ocijenio je Pankretić.

ZAGREB - Saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo danas je, iako bez kvoruma, raspravio HSU-ov zakonski prijedlog da se hrvatski državljani koji su mirovine stekli u Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori uvrste u hrvatski mirovinski sustav. Većine članova Odbora suglasna je da tim ljudima treba pomoći da ostvare svoja mirovinska prava, ali da je predloženi zakon neostvariv. Silvano Hrelja (HSU) upozorio je da oko 21 tisuću hrvatskih državljana koji su mirovine stekli u BiH ili SCG-u mirovine ne prima redovito i ne u punom iznosu, zbog čega predlaže da im se isplaćuju po hrvatskim propisima i iz hrvatskog proračuna. Napomenuo je da je HSU još lani u studenome od Odbora za zakonodavstvo zatražio vjerodostojno tumačenje bilateralnih ugovora o socijalnom osiguranju s BiH i SiCG-om kojima je regulirano da umirovljenici ostvaruju mirovine u državama u kojima su radili, a koji su, tvrdi Hrelja, štetni za spomenute umirovljenike.

ZAGREB - Zagrebačko Poglavarstvo na današnjoj je sjednici prihvatilo izmjenu i dopunu Odluke o zakupu poslovnog prostora po kojoj se ostavlja mogućnost zajedničkog zakupa i podzakupa kad se pokaže gradski, odnosno javni interes, rekao je novinarima nakon sjednice gradonačelnik Milan Bandić. Ostavili smo mala i odškrinuta vrata u slučaju posebnog javnog, gradskog interesa, pa ono što je bilo pravilo, sad je izuzetak, rekao je Bandić dodajući da će se takva mogućnost davati samo uz prethodno obrazloženje Poglavarstvu. Procijenili smo da je institut podzakupa dao svoje, da je iskorišten za naplatu dijela dugova, istaknuo je Bandić.

ZAGREB - Ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije i izgradnje vodoopskrbnih i objekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na brdsko-planinskim, pograničnim i područjima posebne državne skrbi potpisani su danas u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka. Ukupna vrijednost financiranja iznosi oko 192,8 milijuna kuna od čega Hrvatske vode financiraju 55 milijuna kuna, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka oko 47,3 milijuna kuna, a ostatak Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i komunalna poduzeća. Od ukupnog iznosa na vodoopskrbne objekte otpada oko 172,5 milijuna kuna, a na odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda oko 20,3 milijuna kuna.

SPLIT - Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić na današnjoj se konferenciji za novinare usprotivio parcijalnoj privatizaciji hrvatskih brodogradilišta koja, uz ostalo, predviđa i otpuštanje viška radnika. Šegvić je izjavio kako u hrvatskim brodogradilištima nema viška radnika, nego manjka poslova, pogotovo kad je na svjetskom tržištu potražnja za novim brodovima velika. Poručio je da se slaže da brodogradnju trebaju napustiti nesposobni, ali i da to sigurno nisu radnici. "Sindikati se oštro protive parcijalnoj privatizaciji brodograđevnih sustava, koja bi brodogradnju pretvorila u montažnu brodogradnju, t.j. montažu uvozne opreme, koju će sklapati jeftina radna snaga iz inozemstva", ustvrdio je Šegvić.

ZAGREB - Reagirajući na medijske napise da hrvatski ratni vojni invalid Rudika Ivošević ne boravi u kampu "Valovine" i da je "stambeno zbrinut preko reda", Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti priopćilo je danas da mu je stan dodijeljen temeljem zahtjeva Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Pule. Dopisom od 6. travnja ove godine Udruga je zatražila pomoć potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor pri stambenom zbrinjavanju trojice HRVI-a Gorana Posavca, Rudike Ivoševića i Ivana Škofa, navodeći kako sva trojica borave u kampu "Valovine". Predsjednik Udruge Ivica Lerotić u dopisu je naveo da je Rudika Ivošević također smješten u kampu "Valovine", navodi Ministarstvo u priopćenju.

ZAGREB - Zagrebački Trgovački sud odbio je prijedlog tvrtke Metro Zagreb da se izdavaču besplatnih dnevnih novina Metro express zabrani tiskanje, reklamiranje i distribucija novina. Tvrtka Metro Zagreb tražila je sudsku privremenu mjeru, smatrajući da polaže pravo na naziv "metro" jer više od 15 godina izdaje tiskovinu Metro Zagreb. No, sutkinja Gorana Aralica-Martinović bila je suprotnog mišljenja, pa je odbila zahtjev tužitelja. Ustvrdila je da dizajn lista Metro express nije sličan Metrou Zagreb, osim što oba lista koriste riječ "metro" te da tvrtka Metro Zagreb nije zaštitila naziv, ni riječ "metro". Uz to, sud je zaključio da je riječ o novinama različitog sadržaja jer je jedna tiskovina koja povremeno izlazi i bavi se kulurnim sadržajem, dok je druga besplatna informativna dnevna novina.

ZAGREB - Zagrebački Općinski sud idućeg će utorka objaviti presudu povodom tužbe Tvornice duhana Rovinj (TDR) protiv radnika Tvornice duhana Zagreb koji su prije gotovo dva mjeseca zauzeli pogon tvornice u Jagićevoj ulici. Nakon današnjeg višesatnog saslušanja osmero svjedoka, sudac Marijan Vugić zaključio je raspravu i za utorak, 6. lipnja, najavio objavu presude. TDR je više od 30 radnika bivšeg TDZ-a tužio za ometanje posjeda jer su 7. travnja zauzeli pogon u Jagićevoj ulici za koji u TDR-u tvrde da je u njihovom vlasništvu. Radnici, pak, to osporavaju i tvrde da je privatizacija TDZ-a bila nezakonita, pa su se usprotivili odluci Uprave TDR-a o gašenju proizvodnje u Zagrebu i zauzeli pogon. U TDR-u su na to odgovorili da nemaju veze s privatizacijom TDZ-a jer je ona obavljena 1993.

ZAGREB - Zbog gustog snijega između čvora Kikovica i čvora Bosiljevo na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, proglašeni su zimski uvjeti i ta je dionica zatvorena za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). Svi ostali moraju imati zimsku opremu. Na istoj autocesti zbog olujnog vjetra zatvorena je dionica Delnice-Kikovica za I. i II. skupinu vozila. Dionica jadranske magistrale (D 8) Bakar-Senj, zatvorena je za teretna vozila iznad 3,5 tone, natkrivena vozila, autobuse, motocikle i vozila s kamp prikolicama ( I. i II. skupina), dok su dionica jadranske magistrale Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena, te Krčki i Paški most zatvoreni za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙