FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 30. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 30. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

TALLINN - Sudionici Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe pozvali su u utorak u Tallinnu na jačanje uloge nacionalnih parlamenata zemalja članica Europske unije u pitanjima poput daljnjeg proširenja EU i određivanja njezine budućnosti. Dvodnevna konferencija, koja je počela u utorak poslijepodne u glavnom gradu Estonije, okupila je 40 predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe i posvećena je ulozi parlamentarne diplomacije te ulozi parlamenata u promicanju pluralističke demokracije u zemlji i inozemstvu. U ime Hrvatske u radu konferencije sudjeluje predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

TALLINN - Hrvatski sabor pridaje veliku pozornost parlamentarnoj diplomaciji, a parlamentarnu diplomaciju na regionalnoj razini primjenjuje u posve konkretnom smislu: pridonijeti političkoj, demokratskoj i gospodarskoj stabilnosti i sigurnosti regije jugoistočne Europe, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u obraćanju europskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe koja je počela u utorak poslijepodne u Tallinnu. Šeks je istaknuo da upravo zastupnici nacionalnih parlamenata, kao izravno izabrani predstavnici naroda, imaju priliku i mogućnost znatno unaprijediti odnose naroda i države, posebno onih koje razdvajaju otvorena i neriješena pitanja.

TALLINN - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks poručio je u utorak poslijepodne u Tallinnu, gdje sudjeluje u radu europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, kako je potrebno ojačati ulogu Hrvatskog sabora u kreiranju i nadzoru vanjske politike u kontekstu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji. Upitan za komentar izlaganja sudionika europske konferencije Šeks je kazao kako je na skupu istražena "snažna poruka potrebe jačanja uloge parlamenata, a među inim i Hrvatskog sabora u kreiranju vanjske politike, ali i nadzorom nad vanjskom politikom". Hrvatski sabor, u procesu proširenja EU, mora imati snažniju ulogu u usvajanju svih standarda EU-a i u tom procesu mora imati aktivniju ulogu a ne biti samo puki servis izglasavanja, kazao je Šeks.

ZAGREB/DEN HAAG - Svjedok optužbe na suđenju vukovarskoj trojci bivših časnika JNA izjavio je u utorak u Den Haagu kako pripadnici JNA nisu učinili ništa da bi spriječili zlostavljanja na Ovčari, mjestu masovnog pokolja vukovarskih branitelja i civila u studenom 1991. godine. Zaštićeni svjedok broj 30, koji je kao dijete bio zarobljen na tom poljoprivrednom dobru nedaleko Vukovara, potvrdio je da su zarobljenike iz vukovarske bolnice premlaćivali i ubijali pripadnici Teritorijalne obrane Vukovara, a da su oficiri i vojnici JNA to prešutno odobravali.

KREMS - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković sudjelovao je od 28. do 30. svibnja u Kremsu u Donjoj Austriji na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica Europske unije i država kandidatkinja na kojem se raspravljalo o različitim načinima podizanja konkurentnosti poljoprivrede EU-a i budućih zemalja članica. Austrijsko Predsjedništvo EU-a je tim neformalnim sastankom imalo cilj razmijeniti mišljenja i saznanja kako obrazovanje, zakonodavstvo, znanstveno istraživanje, razvoj inovacija mogu pridonijeti razvitku konkurentnosti ruralnih područja i poljoprivrednih proizvoda. Ministar Čobanković kazao je da je i za hrvatske poljoprivrednike važno da se više oslone na znanje i istraživanja "što je pretpostavka da budu konkurentniji na tržištu".

ZAGREB - Povjerenica EU za informacijsko društvo i medije Viviane Reding od četvrtka do nedjelje boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj, tijekom kojeg će prenijeti poruku podrške Europske komisije procesu pristupanja Hrvatske EU i potaknuti hrvatske vlasti da nastave napore k potpunom ispunjavanju političkih kriterija tijekom cijelog trajanja pristupnih pregovora, priopćila je u utorak Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj. "Povjerenica Reding će s hrvatskom Vladom razgovarati poglavito o pregovaračkom procesu u tijeku, nadolazećim pregovorima o Poglavlju 'Informacijsko društvo i mediji' kao i o uvijek aktualnim temama poput slobode medija i liberalizacije tržišta telekomunikacija", stoji u priopćenju.

ZAGREB - Zajednička međunarodna vojna vježba NATO-a i Partnerstva za mir u kojoj sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, vojske Sjedinjenih Država, Makedonije i Albanije počela je u utorak u Albaniji, u okviru Američko-jadranske povelje, priopćeno je u utorak iz MORH-a. Vježba će trajati do 22. lipnja, a cilj joj je da ojača borbeno planiranje za urbano ratovanje, rekla je glasnogovornica ministarstva obrane Marijana Klanac. U vježbi sudjeluje stotinjak časnika iz četiriju zemalja, a Hrvatska je poslala "namjenski organizirane snage jačine jednog voda iz sastava bojne za specijalna djelovanja", rekao je za Hinu brigadir HV-a Nikola Županić, zapovjednik bojne za specijalna djelovanja.

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH u utorak je prihvatilo prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora između BiH i Hrvatske o pravima bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji. Riječ je o ugovoru što su ga u prosincu 2005. godine potpisali potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor i ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak a njime se jamči bivšim pripadnicima HVO-a i ratnim stradalnicima redovita novčana naknada iz proračuna Republike Hrvatske. U ovogodišnjem proračunu, kako je ranije objavljeno, predviđena je isplata 40 milijuna kuna za oko 800 obitelji poginulih, nestalih i zatočenih pripadnika HVO-a. Prošlog tjedna Dom naroda državnog Parlamenta BiH dao je suglasnost za ovaj Ugovor između BiH i Hrvatske.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u utorak je gotovo jednoglasno prihvatio zakon koji bi po tvrdnji predlagača, slovenske vlade, trebao "zaštititi interes slovenskih državljana zainteresiranih za kupnju nekretnina u Hrvatskoj" i istodobno otvoriti mogućnost hrvatskim državljanima da kupuju nekretnine u Sloveniji. Za "Zakon o stjecanju vlasničkog prava fizičkih i pravnih osoba iz država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji" glasovala su 53 zastupnika, a 4 su bila protiv. Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova zastupnicima je objasnio da se zakonom želi otvoriti mogućnost da Slovenci bez ograničenja kupuju nekretnine u Hrvatskoj. "S obzirom na interes naših građana za kupnju nekretnina u Hrvatskoj, ocijenili smo da im to treba što prije omogućiti", rekao je državni tajnik u MVP-u Božo Cerar.

LJUBLJANA - Predsjednica Helsinškog odbora Slovenije (HMS) Neva Miklavčič Predan oslobođena je optužbe da je klevetala veterane slovenskog domovinskog rata svojim izjavama o navodnom ratnom zločinu nad vojnicima bivše JNA na graničnom prijelazu Vič-Holmec potkraj lipnja 1991. godine. Okružni sud u Ljubljani ocijenio je da nema dokaza za kazneno djelo klevete i izrekao oslobađajuću presudu nakon uvida u snimke njezinih izjava na konferenciji za novinare iz 2003. godine, te gledanja snimke austrijske televizije ORF o borbama na graničnom prijelazu, na osnovi koje je Miklavčič Predan iznosila svoje sumnje.

BEOGRAD - Pakt za stabilnost zemalja Jugoistočne Europe do sredine 2008. godine prerast će u Vijeće za regionalnu suradnju koje će imati glavno tajništvo i glavog tajnika, rekao je predsjednik Pakta Erhad Busek u utorak u Beogradu gdje se održava redovito zasjedanje Regionalnog stola Pakta o stabilnosti, na kojem oko 250 predstavnika iz 80 zemalja i organizacija razgovara o suradnji u regiji i budućoj ulozi Pakta. Hrvatsku zastupa državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević. Busek je na konferenciji za novinare izjavio da Vijeće za regionalnu suradnju "neće biti zamjena za članstvo u EU, već samo način za brže približavanje Uniji".

PRIŠTINA - Pregovori o budućnosti Kosova nastavljaju se u srijedu u Beču šestim sastankom izaslanstava Prištine i Beograda na kojem će biti riječi o gospodarskim pitanjima - vanjskim i unutarnjim dugovima, imovinskim pravima, mirovinama i privatizaciji. Sastankom će zajednički predsjedati zamjenik glavnog pregovarača UN-a Albert Rohan i izaslanik Europske unije Stephan Lehne, koji je prije dva tjedna razgovarao s predstavnicima pregovaračkog tima Kosova i Srbije. Kosovsko izaslanstvo od devet članova predvodi Skender Hyseni a srbijansko Dejan Popović. Sastankom u Beču bit će završen prvi ciklus razgovora Prištine i Beograda o praktičnim pitanjima o kojima se dogovor može postići bez obzira na to kakva će biti odluka o statusu Kosova.

BEOGRAD - Povjerenik za proširenje EU Olli Rehn najavio je u utorak u Beogradu da će Europska komisija do ljeta početi razgovore sa Srbijom i Crnom Gorom o olakšicama viznog režima i sporazumu o readmisiji iako je nastavak pregovora o pridruživanju Europskoj uniji neizvjestan, prenose beogradski elektronički mediji. Europska komisija odobriti će pregovore o olakšicama viznog režima prvo s Makedonijom, a onda i sa Srbijom i Crnom Gorom. Ostale zemlje zapadnog Balkana, pregovore o viznim olakšicama mogu očekivati do kraja godine, rekao je Rehn koji je u utorak sudjelovao u zasjedanju Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe u Beogradu i razgovarao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i Crne Gore Filipom Vujanovićem.

BEOGRAD - Predsjednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović suglasili su se u utorak da vlade u Beogradu i Podgorici moraju odmah početi razgovore u svrhu postizanja političkih i gospodarskih rješenja i povoljnih mogućnosti za građane u obje države, ako preliminarni rezultati referenduma o neovisnosti Crne Gore budu i konačni, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika Srbije. Susret Tadića i Vujanovića u utorak u Beogradu bio je, kako je priopćeno , "nastavak razgovora o odnosima Srbije i Crne Gore u svjetlu nedavno održanog referenduma u Crnoj Gori i iščekivanju konačne odluke Republičkog referendumskog povjerenstva".

ZAGREB/TEHERAN - Uoči sastanka pet velikih sila i Njemačke, Iran je u utorak priopćio da će proučiti europski prijedlog koji bi se završio spor oko njegova nuklearnog programa, ali naglasio je i da odbija prekinuti obogaćivanje urana. "Moramo vidjeti kakvi će prijedlozi biti. Moraju nam ih podnijeti da ih proučimo da vidimo kako dalje", rekao je u Teheranu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi, a prenosi agencija France Presse. U Kuala Lumpuru iranski je ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki rekao da je njegova zemlja odmah spremna na nastavak razgovora o svojem nuklearnom programu s europskom trojkom (Velika Britanija, Francuska i Njemačka).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙