FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banja Luka: Inicijativa za referendum o izdvajanju RS iz BiH

BANJA LUKA, 29. svibnja 2006. (Hina) - Srpski narodni pokret (SNP) "Izbor je naš" u ponedjeljak je u Banjoj Luci prikupio do 17 sati oko 2500 potpisa građana za održavanje referenduma o izdvajanju Republike Srpske (RS) iz sastava Bosne i Hercegovine.
BANJA LUKA, 29. svibnja 2006. (Hina) - Srpski narodni pokret (SNP) "Izbor je naš" u ponedjeljak je u Banjoj Luci prikupio do 17 sati oko 2500 potpisa građana za održavanje referenduma o izdvajanju Republike Srpske (RS) iz sastava Bosne i Hercegovine.

Kako je za Hinu izjavio predsjednik SNP Dane Čanković, do sada je u srpskom entitetu prikupljeno oko 50 tisuća potpisa i akcija se nastavlja.

"Akcija traje sve do ostvarenja konačnog cilja, a to je slobodna Republika Srpska. Prikupljene potpise predat ćemo parlamentu RS i istodobno upoznati međunarodne organizacije i političare s izraženom voljom srpskog naroda da ne živi u nametnutoj BiH", kazao je Čanković.

Akcija se provodi uz geslo "Himna, grb, zastava - to smo mi", a građanima se po simboličnoj cijeni od pola eura dijele zastave RS.

U ponedjeljak je predsjednik Srpske radikalne stranke RS (SRS RS) i zastupnik u parlamentu RS Milanko Mihajlica pozvao premijera RS Milorada Dodika da u Narodnoj skupštini RS službeno pokrene inicijativu za referendum srpskog naroda.

Srpski pokret nevladinih asocijacija "SPONA" u ponedjeljak je također uputio javni poziv dužnosnicima RS, političkim strankama i građanima da podrže inicijativu za referendumsko izjašnjavanje o neovisnosti odnosno izlasku iz BiH u kojoj se, kako se navodi u službenom priopćenju, "favoriziraju procesi centralizacije i unitarizacije na štetu RS".

"S obzirom na prijedloge međunarodne zajednice za rješavanje statusa Kosova i na referendum u Crnoj Gori, i građani RS imaju legitimitet zatražiti realiziranje svog prava na samoodređenje koje je zajamčeno međunarodnim konvencijama i Ustavom BiH", kaže se u priopćenju SPONE.

U povodu inicijativa za održavanje refereduma u ponedjeljak se oglasio i Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske koji u svojem priopćenju naglašava da referendum u BiH može zakazati samo Parlamentarna skupština BiH, a na njemu bi se građani očitovali jesu li za odcjepljenje ili ukidanje RS.

"Uvjereni smo da bi se većina građana BiH izjasnila za ukidanje Republike Srpske, što bi bila konačna pravda za sve žrtve agresije na BiH", kaže se u priopćenju Kluba Bošnjaka koji je izrazio i prosvjed zbog separatističkih ideja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙