FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 28. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - U povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, 28. svibnja, visoka državna izaslanstva predvođena predsjednicima države, Hrvatskog sabora i Vlade položila su danas vijence ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na Mirogoju te na grobu prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana. U kraćoj izjavi novinarima predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH, Stjepan Mesić naglasio je kako "sada treba osigurati sredstva za modernizaciju opreme i naoružanja Oružanih snaga - strukturne su promjene provedene, izvršen je preustroj, a vojska je depolitizirana", rekao je Mesić. "Učinili smo sve što je bilo potrebno da dobijemo malu, mobilnu, dobro naoružanu vojsku", dodao je predsjednik Mesić. Premijer Ivo Sanader naglasio je veliku ulogu Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu.

EDDE/KRIŽEVCI - U povodu mađarskoga državnog praznika Dana heroja, danas je u mađarskom mjestu Edde, u županiji Kapošvar, uz prigodnu svečanost otkrivena spomen-ploča poznatom hrvatskom književniku Antunu Nemčiću koji je tu rođen 1813. godine, a umro je u Križevcima 1849. godine. Na prigodnoj svečanosti u mjesnoj crkvi spomen ploču Nemčiću na hrvatskom i mađarskom jeziku postavila je Družba braće hrvatskoga zmaja iz Križevaca i Koprivnice, u suradnji sa Zemaljskim društvom hrvatsko-mađarskog prijateljstva iz grada Kapošvara. Ploču je otkrio mađarski ministar razvoja Ištvan Kolber. Na svečanosti su bili i potpredsjednica Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Stanko Nick, dužnosnici mađarske županije te predstavnici grada Križevaca.

VUKOVAR - Oko 350 osoba sudjelovalo je danas na V. susretima osoba s metalnom retardacijom Republike Hrvatske, održanim u Vukovaru u organizaciji vukovarskog Društva za pomoć mentalno retardiranim osobama Vukovar i Kluba osoba s mentalnom retardacijom "Golubica" iz toga grada. Nakon mimihoda, u Sportskoj dvorani Dražena Petrovića u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju održano je sportsko natjecanje osoba s mentalnom retardacijom u pet disciplina, a najboljima su uručena priznanja i pohvale. Vukovarski V. susreti osoba s mentalnom retardacijom održani su u sklopu projekta "Zajedno u Vukovaru" koji Društvo za pomoć metalno retardiranim osobama iz Vukovara provodi radi poboljšanja kvalitete njihova života.

ZAGREB - Hrvatsko muzikološko društvo izvijestilo je danas kako je na svojoj 15. godišnjoj skupštini, održanoj 26. i 27. svibnja, po prvi puta dodijelilo "Nagradu Dragan Plamenac", a nju je za 2005. dobio muzikolog, akademik Ivan Supičić (1928.). Nagrada mu je dodijeljena "za životno djelo - za cjelokupni znanstveni, nastavni i organizacijski rad na području muzikologije u Hrvatskoj i izvan nje". Ivan Supičić je nositelj dvostrukog doktorata (Pariz i Strasbourg), dugogodišnji je profesor na sveučilištima u Zagrebu i Strasbourgu, osnivač dvaju muzikoloških instituta u Zagrebu, bivši predsjednik Međunarodnog muzikološkog društva i Hrvatskog muzikološkog društva te član triju akademija - Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te akademija Slovenije i Francuske.

SPLIT - U splitskoj Kliničkoj bolnici na Križinama sinoć je, pod još neutvrđenim okolnostima, umro 47-godišnji pacijent na Odjelu za kožne bolesti, doznaje se danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Prije toga pacijent je izazvao izgred te je napao i lakše ozlijedio medicinsku sestru i još dvoje pacijenata, zbog čega je pozvana policija. Policijski službenici nad pacijentom su primijenili sredstva prisile i vezali ga, pri čemu je jedan policajac lakše ozlijeđen, navode u policiji. Oko 22 sata 47-godišnjaku je naglo pozlilo, zbog čega je premješten na Odjel intenzivne njege, gdje je ubrzo i umro.

ZAGREB - Zbog pojačanog prometa na autocesti Zagreb-Macelj, povremeno dolazi do stvaranja kolona prije naplatnih postaja Krapina, a oko 13,30 sati kolona je bila duga oko 3,5 km, izvijestio je Hrvatski auto-klub. Na ostalim cestama promet je srednje gust, teče uz povoljne vremenske prilike i nema posebnih ograničenja. Na svim graničnim prijelazima u Slavoniji pojačan je ulaz osobnih vozila u Hrvatsku. Na ostalim graničnim prijelazima promet je zasad uglavnom rijedak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙