FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 26. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Kako bi dobila naklonost BiH za Pelješki most, Hrvatska, odnosno netko u ime nje, parafirao je sporazum o razgraničenju kojim se susjednoj državi prepušta dio hrvatskog teritorija, ustvrdio je danas HSP-ov zastupnik Tonči Tadić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Mi Vama tri škoja i vrh Kleka, vi nama most, to je ukratko zaključak parafiranog sporazuma, ustvrdio je zastupnik Miroslav Rožić. Da je parafiran sporazum o razgraničenju, kojim je Hrvatska BiH prepustila Vrh Kleka, Lopatu te Mali i Veli Škoj, ustvrdio je jučer nezavisni zastupnik Slaven Letica, no njegove je tvrdnje kao neistinite opovgnula i odbacila hrvatska Vlada.

ZAGREB - Saborska oporba pozdravila je danas ocjenu pučkog pravobranitelja Jurice Malčića da u hrvatskom pravosudnom sustavu ima nesposobnih, moralno upitnih i neiskusnih sudaca, koji su, umjesto po sposobnosti, na sudačku dužnost imenovani zbog povezanosti s političkim i financijskim krugovima. "Iako to ne spada u njegovu nadležnost, Sabor ne smije zatvarati oči pred dugotrajnošću sudskih postupaka", ocijenila je Ljubica Lalić iz HSS-a, tijekom saborske rasprave o Izvješću o radu Pučkog pravobranitelja u 2005.

ZAGREB - Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković izjavio je danas da bi Državni ured za reviziju sljedećeg tjedna grupi bivših radnika Tvornice duhana Zagreb (TDZ) trebao dostaviti svu dokumentaciju koju je o navodnim nepravilnostima u privatizaciji te tvrtke do sada poslao državnom odvjetništvu. "Obećali su da će nam dostaviti svu dokumentaciju koju su dostavili državnom odvjetništvu. Mi dalje moramo voditi istragu, jer očito ni predsjednika Vlade niti državnog odvjetnika ne zanima zašto hrvatska država ne funkcionira", rekao je Iveković novinarima nakon što je s grupom radnika posjetio sjedište Državnog ureda za reviziju.

VUKOVAR - U povodu 15. obljetnice Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske zapovjednik 3. korpusa Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Zvonko Peternel, položio je vijence i zapalio svijeće podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Počast hrvatskim branitelja poginulima u obrani Vukovara polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odala su i izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara i Policijske uprave vukovarsko-srijemske predvođena županom Božom Galićem, gradonačelnikom Tomislavom Šotom i načelnikom PU Josipom Grčancem.

ZAGREB - Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić uručio je danas na svečanoj ceremoniji promaknuća, odlikovanja i pohvale časnicima Oružanih snaga. Čestitajući promaknutima Mesić je rekao da s novim činovima preuzimaju i dodatnu obvezu da tako nastave i dalje. U proteklih 15 godina Oružane snage prošle su sve moguće mijene. Od praktički ničega u vrijeme postrojavanja u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici 1991., kroz mukotrpni put opremanja i obučavanja u prvim godinama agresije, kroz uspjehe u Domovinskom ratu do pobjedonosnog završetka na dobrobit naše Domovine, naglasio je Mesić. U povodu 15. obljetnice Dana Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske (28. svibnja), predsjednik Mesić je promaknuo 631 pripadnika OSRH.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader uputio je danas čestitku pripadnicima Oružanih snaga RH u povodu Dana Oružanih snaga RH, izvijestio je Vladin Ured za odnose s javnošću. "Obilježavajući 15. obljetnicu Oružanih snaga s ponosom se prisjećamo uloge Hrvatske vojske u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu neporeciv je doprinos naših Oružanih snaga u stvaranju uvjeta za izgradnju nove zajedničke Europe te stvaranju i provođenju sigurnosne i obrambene europske politike", stoji uz ostalo u čestitki premijera Sanadera.

ZAGREB - Građevinska inspekcija započela je s uklanjanjem bespravnih objekata u uvali Pedinka na Viru i trenutno se uklanja bespravno sagrađeni mol, priopćeno je danas iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. U ovoj fazi uklanjat će se 33 bespravno sagrađena objekta koji se ne mogu uklopiti u prostorni plan općine Vir, jer su sagrađeni na pomorskom dobru i u zoni od 70 metara od mora u neizgrađenom građevinskom području u kojem je gradnja zabranjena.

ZAGREB - Devetorica hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata - koji su 25. travnja pješice krenuli iz Pakoštana, rodnog mjesta haaškoga pritvorenika generala Ante Gotovine, kako bi u Haag došli 13. lipnja na blagdan Svetoga Antuna Padovanskog i generalov imendan - propješačili su dvije trećine puta, doznaje se od jednog od hodočasnika Ivana Mateše. Svrha je njihova pješačenja pružiti potporu generalu Gotovini i ostalim hrvatskim generalima koji su tamo u pritvoru ili su optuženi od strane tog suda. Oni su danas, 31. dana hodočašća, krenuli pješice iz njemačkog gradića Wuerzburga i svi su dobro, rekao je Ivan Mateša.

ZAGREB - Ugovore za provedbu pilot projekta kojim je 78 osoba s najtežim invaliditetom dobilo uslugu osobnog asistenta, koji će im pomagati u svakodnevnim potrebama, potpisala je danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor s predstavnicima 25 udruga osoba s invaliditetom. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 3,7 milijuna kuna, koji su osigurani iz dijela prihoda od igara na sreću u 2006., rekla je Kosor, a cilj projekta je poboljšanje kvalitete života osoba s najtežim invaliditetom. Udruge s kojima su potpisani ugovori odabralo je Ministarstvo na temelju poziva za prijavu projekata. Asistenti će pružati 20 sati tjedno pomoć za 78 osoba s invaliditetom.

ZAGREB - Vozači će idućeg tjedna širom Hrvatske moći besplatno provjeriti ispravnost svojih vozila u sklopu akcije "Dani tehničke ispravnosti vozila" koju organiziraju MUP, Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i stanice za tehnički pregled. Riječ je o tradicionalnoj akciji koja se provodi u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2006.-2010. Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temelji se na poticanju vozača da vode računa o tehničkoj ispravnosti svojih vozila, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare organizatora akcije. Dani tehničke ispravnosti vozila traju od ponedjeljka do subote idućeg tjedna (29. svibanj - 3. lipanj).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙