FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu otvorene prostorije Kluba Hrvatske bratske zajednice

ZAGREB, 26. svibnja 2006. (Hina) - Na prigodnoj svečanosti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je danas klupske prostorije Hrvatske bratske zajednice u Draškovićevoj ulici koje joj je dodijelila na korištenje hrvatska Vlada, a uredio Grad Zagreb.
ZAGREB, 26. svibnja 2006. (Hina) - Na prigodnoj svečanosti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je danas klupske prostorije Hrvatske bratske zajednice u Draškovićevoj ulici koje joj je dodijelila na korištenje hrvatska Vlada, a uredio Grad Zagreb.

Hrvatska bratska zajednica postoji 112 godina (od 1894.), a pred osam godina odlučeno je osnovati HBZ u Hrvatskoj, podsjetio je predsjednik njezinog odsjeka u Domovini Zlatko Čaldarević napominjući da u SAD-u i Kanadi živi tri milijuna hrvatskih iseljenika (s već četvrtim i petim naraštajem). HBZ ima stotinu tisuća aktivnih članova i izdaje list "Zajedničar" na engleskom i hrvatskom jeziku kojeg čita pola milijuna čitatelja, a pokriva SAD, Kanadu i Hrvatsku. Domovinski odsjek HBZ-a ima 1500 članova i među većima je u Zajednici, a zahvaljujući entuzijazmu i radu i jedan od najboljih, istaknuo je Čaldarević.

Zahvalio je hrvatskoj Vladi na dodijeljenom prostoru na korištenju i zagrebačkom gradonačelniku Bandiću na pomoći pri uređenju. U prostoru će se održavati kulturne manifestacije, izložbe slika naivne umjetnosti članova HBZ-a, recitacije i slično, rekao je Čaldarević. Pročitano je i pozdravno pismo glavnog predsjednika HBZ-a Bernarda Luketića.

Gradonačelnik Bandić u prigodnoj je riječi naglasio da HBZ već više od stoljeća pomaže hrvatskim iseljenicima u očuvanju hrvatske kulture i identiteta. Zagreb se dijelom odužio za taj izuzetno ozbiljan i odgovoran posao i za sve što su iseljenici ljudi učinili u proteklih više od stotinu godina, a posebnu su pomoć pružali u vrijeme Domovinskog rata.

Predsjednica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček je kazala da je ta institucija koja gradi mostove između domovinske i iseljene Hrvatske i vjeruje da će novootvoreni klub biti jedan od temelja u njima. Izrazila je uvjerenost da će biti i poticaj daljnjim akcijama kojima će se učvršćivati suradnja te poticati i motivirati sve zainteresirane za problematiku iseljeništva da podupiru ideje i programe te pružaju informacije našim iseljenicima kako bi dobili pravu sliku stanja u Domovini. Hrvatski iseljenici imaju samo jedan glavni grad, a to je za Zagreb koji iskazuje značajan senzibilitet za njihove potrebe, kazala je Fuček.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙