FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 25. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić je danas rekao da bi točnost medijskih napisa po kojima haško Tužiteljstvo prepušta hrvatskom pravosuđu slučaj Tomislava Merčepa, čije se ime veže za navodne zločine u Vukovaru 1991. godine, značila potvrdu da se u Hrvatskoj mogu voditi najsloženiji slučajevi. "Ako Haag prepušta to hrvatskim sudovima to znači da možemo i najkompliciranije slučajeve voditi i završiti u Hrvatskoj", rekao je Mesić novinarima. Predsjednik je izjavio kako smatra da haško suđenje ide prema kraju i da je hrvatsko pravosuđe toliko osposobljeno da može preuzeti slučajeve koje iziskuju veliko znanje. Nakon otvaranja Trećeg međunarodnog kongresa medicinskih sestara, Mesić je rekao je da se zalaže da institucije rade svoj posao, a ako se radi o kaznenim postupcima da se ne politiziraju.

ZAGREB - Hrvatski sabor počeo je današnje zasjedanje raspravom o Vladinu prijedlogu zakona o zaštiti životinja, po kojem bi se u hrvatsko zakonodavstvo ugradili europski standardi zaštite životinja. Prijedlog je uvodno obrazložio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Dragan Kovačević, istaknuvši da zakon donosi više novina, poput osnivanja etičkog povjerenstva i povjerenstva za zaštitu životinja. Uvodi se obveza pružanja pomoći ozlijeđenim životinjama, a u slučaju opetovana prekršaja nad kućnim ljubimcem, vlasniku bi životinja mogla biti oduzeta, a mogla bi mu se zabraniti i nabava drugog ljubimca. Životinje se više neće smjeti klati i usmrćivati a da prije toga ne budu omamljene, osim klanja peradi i kunića u kućanstvima.

ZAGREB - Zastupnici regionalnih stranaka u Hrvatskom saboru zatražili su danas od HSP-a da iz saborske procedure povuče svoja dva zakonska prijedloga - Zakona o političkim strankama i Izbornoga zakona, za koje regionalci tvrde da su antidemokratski, protueuropski i protuustavni. Zastupnici okupljeni u Klubu regionalnih stranaka (PGS, MDS, SBHS) najavili su na konferenciji za novinare u Saboru da će, prihvati li Sabor HSP-ove prijedloge, zatražiti ocjenu njihove ustavnosti. Regionalci su protiv HSP-ova prijedloga pooštrenja uvjeta za osnivanje političkih stranaka, prijedloga da se postojeće stranke obveže da u roku šest mjeseci dostave dokaz o 10.000 članova, te prijedloga zabrane predizbornih koalicija.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) pozdravila je danas Vladine napore u pripremama za oblikovanje strategije razvoja, sadržane u nedavno objavljenom dokumentu "Strateški okvir za razvoj 2006-2013". Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan kazao je da taj dokument doživljavaju kao poticaj i poziv svim zainteresiranim za davanje dodatnih prijedloga i sugestija za izmjene. O takvim je stajalištima svoje stranke danas pismom izvijestio i premijera Ivu Sanadera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙