FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schering AG: kontracepciju u Hrvatskoj koristi 11 posto žena, što je "europsko dno"

ZAGREB, 24. svibnja 2006. (Hina) - Farmaceutska kompanija Schering AG predstavila je danas rezultate istraživanja o korištenju kontracepcije u Hrvatskoj, prema kojemu samo 11 posto žena koristi kontracepcijske pilule, što Hrvatsku smješta u samo "europsko dno".
ZAGREB, 24. svibnja 2006. (Hina) - Farmaceutska kompanija Schering AG predstavila je danas rezultate istraživanja o korištenju kontracepcije u Hrvatskoj, prema kojemu samo 11 posto žena koristi kontracepcijske pilule, što Hrvatsku smješta u samo "europsko dno".

Istraživanje je provela Agencija Puls na reprezentativnom uzorku od 1.000 fertilnih djevojaka i žena u dobi od 15 do 45 godina, kazao je predstavljajući rezultate istraživanja voditelj Scheringova ginekološkog programa za Hrvatsku Željko Dubravac.

Iz istraživanja je vidljivo da najveći broj žena, čak 43 posto, ne koristi ni jedan oblik kontracepcije, iako je pilula za kontrolu začeća najčešći oblik zaštite u Europi.

Unatoč svjesnosti i pozitivnih strana pilula, strah od nuspojava glavni je razlog nekorištenja te metode kontracepcije.

Njih 33 posto koristi neki od oblika koji se danas smatraju pouzdanima, a najčešće se koriste kondomi (15 posto) i prekid snošaja (14 posto).

Dubravac upozorava da je rezultat toga čak devet posto žena koje su imale namjerno izazvane pobačaje.

Prema tim trendovima Hrvatska se nalazi daleko iza razvijenih zemalja zapadne Europe, ali i Slovenije, Češke i Mađarske. U zapadno-europskim zemljama kontracepcijsku pilulu koristi 30 do 40 posto žena.

Od "predrasuda" koje se vezuju uz pilulu, većina žena smatra da uzrokuju povećanje tjelesne težine (71 posto) i štetnost zbog sintetičkih hormona koje sadrže (69 posto). Korištenje pilula veće je kod obrazovanijih, a manje kod starijih žena.

Glavni izvor informacija o kontracepciji su časopisi (56 posto), liječnik (52 posto) i prijateljice (49 posto), dok je škola izuzetno malo zastupljena.

Dinka Pavičić - Baldani iz Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj istaknula je da ginekolozi pilulu preporučuju upravo jer žele povećati natalitet.

Pojasnila je da je pilula čuvar reproduktivnog zdravlja žene, jer žene koje ih koriste manje obolijevaju od bolesti koje smanjuju fertilnu sposobnost.

Kontracepcijska pilula smanjuje i rizik od karcinoma jajnika, dobroćudnih bolesti dojke, osteoporoze i dr.

Dinka Pavičić - Baldani tvrdi da pilula nema negativnih strana, osim povećanje rizika od venske tromboze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙