FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva istraživanja cjepiva protiv grinja obećavaju

ZAGREB/ZUERICH, 26. travnja 2006. (Hina) - Švicarska tvrtka Cytos, kojase bavi istraživanjem i proizvodnjom raznih cjepiva, nedavno jezavršila s prvim dijelom istraživanja čiji su se rezultati pokazalidjelotvornima, a riječ je o cjepivu protiv vrlo neugodne alergije nagrinje.
ZAGREB/ZUERICH, 26. travnja 2006. (Hina) - Švicarska tvrtka Cytos, koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom raznih cjepiva, nedavno je završila s prvim dijelom istraživanja čiji su se rezultati pokazali djelotvornima, a riječ je o cjepivu protiv vrlo neugodne alergije na grinje.

Skupina pacijenata alergična na grinje je primivši cjepivo, čija je baza bila deoksiribonukleinska kiselina (DNK), nakon određenog vremenskog razdoblja imala puno slabije simptome alergije, poput primjerice kihanja, a skupina astmatičara uključena u istraživanje nije imala uobičajene napade. Rezultati su za sada ohrabrujući, no dr. Wolfgang Renner, predsjednik uprave spomenute švicarske tvrtke kazao je kako je potrebno provesti daljnja preciznija istraživanja.

Grinje, golim okom nevidljive bube koje se hrane ljuskicama ljudske kože, česti su uzroci alergičnih reakcija kod odraslih, ali i kod djece, budući da proteini iz njihova izmeta napadaju dišne puteve uzrokujući peludnu groznicu i astmu kod osjetljivih osoba.

Takvo stanje privremeno mogu zaustaviti do sada poznati načini poput uzimanja histaminika ili steroida za inhaliranje. Cjepivo što su ga razvili znanstvenici u Cytosu bazira se na DNK koja potiče aktivnost imunološkog sustava kako bi se alergijska reakcija spriječila.

"Kod naših pacijenata koji su primali cjepivo tijekom određenog razdoblja došlo je do značajnog i dugoročnog poboljšanja stanja", rekao je dr. Renner, dodajući kako on i njegovi kolege s nestrpljenjem očekuju rezultate iduće faze istraživanja. Cytos radi i na razvoju cjepiva za alergije na mačju dlaku i pelud raznih biljaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙