FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština raspravljala o kriminalu u Karlovačkoj županiji

KARLOVAC, 23. svibnja 2006. (Hina) - Stanje kriminala u Karlovačkoj županiji 2005. u usporedbi s ostalim županijama zadovoljava, a stopa je za 5,6 posto manja nego pretprošle godine, stoji u izvješću koje je danas prihvatila Županijska skupština.
KARLOVAC, 23. svibnja 2006. (Hina) - Stanje kriminala u Karlovačkoj županiji 2005. u usporedbi s ostalim županijama zadovoljava, a stopa je za 5,6 posto manja nego pretprošle godine, stoji u izvješću koje je danas prihvatila Županijska skupština.

Vijećnici Ana Stavljenić-Rukavina (HSS), Josip Štajduhar (SDP), Ivan Turkalj (HSP) i Vladimir Furdek (HSS) ocijenili su kako nije dovoljno primiti na znanje da maloljetnički kriminal raste po stopi od osam posto, da je organizirani kriminal porastao 62 posto, te da je od 65 osoba uhvaćenih u kažnjivim djelima zlouporabe droga čak devet maloljetnika i 22 mlađa punoljetnika, već da treba djelovati preventivno.

Stavljenić-Rukavina zatražila je da se uz podatke o maloljetničkom kriminalu obvezno prikazuje i koliko je maloljetnika bilo pod utjecajem droge, uključivo i alkohol, kako bi se moglo djelovati preventivno. Zauzela se za nadzor provedbe Zakona o zabrani prodaje alkoholnih pića maloljetnicima te zatražila podatak o broju prekršajnih prijava prodavača i prodavaonica koji krše taj zakon.

Turkalj je zatražio da se u budućim izvješćima osim općih podataka o kažnjivim djelima protiv imovine iskazuje i materijalna šteta, te podatak o rasvijetljenosti tih kažnjivih djela. Jer, podatak da je 2005. čak 11,3 posto manje kažnjivih djela protiv imovine ne znači da je problem manji ako su krađe ili razbojništva teža, rekao je Turkalj.

Načelnik karlovačke Policijske uprave Neven Kranjčec odgovorio je da se lani smanjio ukupan broj kažnjivih djela i povećala uspješnost njihove rasvijetljenosti. Prijavljeno je 2159 kažnjivih djela

a rasvijetljeno je njih 66,7 posto ili četiri posto više nego preklani.

Na upit o zlouporabi droga, načelnik Kranjčec je rekao da je od 87 kažnjivih djela čak 73 počinjeno u Karlovcu, te da će u lipnju i srpnju ove godine dio zaposlenika iz Policijske postaje u Dugoj Resi te Interventna policija iz Erjavca pojačati djelovanje Odsjeka kriminaliteta droga u otkrivanju zloporabe droga.

Glede ekipiranosti Kranjčec je rekao da je u PU zaposleno 1017 djelatnika što je samo 78 posto popunjenosti po sistematizaciji radnih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙