FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU će priznati rezultat referenduma u Crnoj Gori

BRUXELLES, 23. svibnja 2006. (Hina) - Europska unija pozvala je u utorak obje strane u Crnoj Gori da prihvate rezultat referenduma u Crnoj Gori na kojem je pobijedio blok za neovisnost zemlje, te najavila da će priznati odluku Crnogoraca.
BRUXELLES, 23. svibnja 2006. (Hina) - Europska unija pozvala je u utorak obje strane u Crnoj Gori da prihvate rezultat referenduma u Crnoj Gori na kojem je pobijedio blok za neovisnost zemlje, te najavila da će priznati odluku Crnogoraca.

"Europska unija poziva sve uključene strane da prihvate rezultat. Ona će, sa svoje strane, u potpunosti poštovati odluku naroda u Crnoj Gori", stoji u izjavi predsjedništva EU-a u ime svih 25 zemalja članica, pristupajućih zemalja, zemalja kandidata, potencijalnih kandidata i zemalja članica Europskog ekonomskog prostora.

"Europska unija potvrđuje perspektivu zapadnog Balkana na temelju Procesa stabilizacije i pridruživanja", stoji u izjavi.

EU poziva Beograd i Podgoricu da što je moguće prije pokrenu dijalog o budućim koracima te izražava spremnost da im u tome pomogne.

Europska unija u izjavi pozdravlja uspješnu organizaciju referenduma o neovisnosti Crne Gore, koji je proveden u skladu s međunarodnim standardima za demokratske izborne procese.

"Provedba referenduma znak je zrelosti i političkih snaga i naroda Crne Gore", kaže se u izjavi.

REHN: EU PERSPEKTIVA OTVORENA ZA CRNU GORU

Povjerenik za proširenje Olli Rehn je nešto ranije u utorak izjavio da je "europska perspektiva otvorena za Crnu Goru - kao što je i za Srbiju kada ispune različite kriterije, posebice onaj o suradnji s ICTY-em".

Rehn je najavio da će Komisija početi pripremati dva prijedloga za Vijeće EU-a čim se potvrdi konačni rezultat. Prvi je prijedlog novog pregovoračkog mandata za pregovore o Stabilizaciji i pridruživanju s Crnom Gorom, a drugi je prijedlog modificiranog mandata za pregovore o SSP-u sa Srbijom, kao nasljednicom državne zajednice.

"Prijedlozi će učvrstiti postignute rezultate i biti temelj za nastavak pregovora", kaže Rehn, pozivajući Beograd i Podgoricu da počnu izravne pregovore o praktičnoj primjeni rezultata referenduma.

RUSIJA POŠTUJE IZBOR CRNOGORACA

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da Rusija "poštuje" izbor većine Crnogoraca koji su glasovali za neovisnost od Srbije.

"Moskva poštuje volju građana Crne Gore koji su sudjelovali na referendumu i izjasnili za neovisnost Republike Crne Gore", kaže se u priopćenju ruskog ministarstva.

Crnu Goru i Srbiju, glavnu saveznicu Rusije na Balkanu, u priopćenju se poziva na dijalog o budućnosti njihovih odnosa.

"Sada je vrlo važno da Crna Gora i Srbija pokrenu širok i konstruktivan dijalog u dobroj volji kako bi razradile političke odluke prihvatljive za obje strane u cilju izgradnje budućih odnosa", navodi se u priopćenju.

Također, crnogorske vlasti poziva se da osiguraju socijalni mir i stabilnost u Crnoj Gori.

"Za Rusiju, Crna Gora i Srbija bile su i ostaju bliski i pouzdani partneri", poručuje ruska diplomacija.

Ruski tisak rezultate crnogorskog referenduma uglavnom tumači kao presedan za eventualnu neovisnost Kosova.

CRNA GORA SE NADA ŠTO SKORIJEM POČETKU PREGOVORA SA SRBIJOM

Crnogorski ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović izjavio je u utorak u Ljubljani da se nada što skorijem početku pregovora sa Srbijom o procesu razdruživanja dosadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore.

"To ne ovisi samo o nama, a nadam se da će što prije biti uspostavljena prava komunikacija", rekao je Vlahović, izrazivši očekivanje da će pregovori s Beogradom o tome uskoro započeti. Vlahović je također naglasio da će do postizanja drukčijeg dogovora sa Srbijom Crna Gora zadržati svoje predstavnike u zajedničkim predstavništvima i da se u susjedstvu, regiji i Europi želi ponašati na odgovoran način, što je potvrđeno i referendumom koji je protekao demokratski i bez incidenata.

Vlahović je blok koji je bio za zadržavanje državne zajednice sa Srbijom pozvao da prizna njegove rezultate ne čekajući reakcije iz Srbije. Crna Gora će nastaviti planirani put prema europskim integracijama, izjavio je Vlahović na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom slovenskih Liberalnih demokrata (LDS) i oporbenim čelnikom Jelkom Kacinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙