FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čuvari nacionalnih parkova i parkova prirode u službenim odorama

ZAGREB, 22. svibnja 2006. (Hina) - Na Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. svibnja, danas su svi čuvari osam nacionalnih parkova i deset parkova prirode u Hrvatskoj dobili novu službenu odoru, pa će tako svi sada imati isti vizualni identitet.
ZAGREB, 22. svibnja 2006. (Hina) - Na Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. svibnja, danas su svi čuvari osam nacionalnih parkova i deset parkova prirode u Hrvatskoj dobili novu službenu odoru, pa će tako svi sada imati isti vizualni identitet.

U organizaciji Ministarstva kulture službene je odore u Parku prirode "Medvednici" predstavilo stotinjak predstavnika nacionalnih parkova i parkova prirode.

Odore su smećkaste boje, koja predstavlja kamen, zemlju, uz detalje u plavoj i zelenoj boji (majice i remenje) koji podsjećaju na more, vodu, šumu, ovisno na kojemu je području javna ustanova. Na džepu košulje dvije su crte, plava i zelena, a na rukavu košulje je znak javne ustanove nacionalnog parka ili parka prirode, rekao je idejni kreator odora Tonči Vladisavić.

Pomoćnik ministra kulture Zoran Šikić rekao je da su integralni pristup zaštiti prirode, izradba baze podataka i zaštićena područja (nacionalni parkovi i parkovi prirode) za Ministarstvo kulture tri osnovna cilja u zaštiti prirode. Najavio je da će Lastovo uskoro biti proglašeno parkom prirode, a zatim i delta Neretve, te cresko-lošinjske vode, staništa dupina, posebnim rezervatom. Šikić je rekao kako se u nacionalnim parkovima i parkovima prirode počinju ozbiljno utvrđivati standardi, tako da se usklade ulaznice za sve nacionalne parkove i parkove prirode i to ne samo estetski nego i informacijski. Tako bi se u svakom trenutku znalo kolika je posjećenost i koji su sadržaji najposjećeniji kako bi se više novca ulagalo u zaštitu prirode i biološku raznolikost.

U povodu Dana zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti Šikić je novinarima rekao i da će se ubuduće više novca ulagati u zaštitu prirode te da će, po predviđanjima, od 2006. do 2010. stalno rasti i troškovi i moguća ulaganja te državna potpora za 2007. i 2008. Prošli su tjedan u tijeku usklađivanja s EU-om za područje zaštite prirode hrvatski pregovarači iznijeli podatke, no jasno je da država mora izdvojiti više novca iz svih izvora - i iz proračuna i iz vlastitih prihoda, a najveća se potpora od EU-a očekuje u financiranju planova upravljanja i poticajima za provedbu NATURA-e 2000. u zaštićenim i štićenim područjima, istaknuo je Šikić.

Rekao je da je 2005. prihod javnih ustanova nacionalnih parkova i parkova prirode bio 39 milijuna eura te da je ove godine iz državnog proračuna za zaštitu prirode izdvojeno 75 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙