FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 22. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

SKOPLJE - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader boravi u ponedjeljak u Skoplju, gdje će se sastati s makedonskim državnim vrhom i prisustvovati osnivanju Makedonsko-hrvatskog gospodarskog kluba. Hrvatski premijer u jednodnevni posjet Skoplju doputovao je jutros. Na platou ispred Vlade Republike Makedonije obavljena je svečana ceremonija dočeka, na kojoj su premijeri Hrvatske i Makedonije, Ivo Sanader i Vlado Bučkovski, obišli počasnu gardijsku stražu. U hrvatskom izaslanstvu nalaze se i ministri gospodarstva i kulture Branko Vukelić i Božo Biškupić. Nakon dočeka počeli su razgovori izaslanstava dviju vlada posvećeni prije svega zajedničkoj suradnji na putu ka euroatlantskim integracijama.

PODGORICA - Za neovisnu Crnu Goru glasovalo je 219.683 birača, a protiv toga 176.515, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Referendumskog povjerenstva František Lipka, ističući da preostali manji broj neprebrojanih glasačkih listića ne može više bitno promijeniti rezultate referenduma. On je na konferenciji za novinare rekao da još nije obrađeno 45 glasačkih mjesta, većinom u Podgorici. Riječ je o 25.000 glasačkih listića što predstavlja pet posto glasova. Lipka je rekao da ti glasovi neće izazvati veće promjene u rezultatu referenduma. Na referendum o neovisnosti Crne Gore izašlo je 86,3 posto birača, za neovisnost se izjasnilo 55,4 a za zajednicu sa Srbijom 44,6 posto, prvi su službeni i preliminarni rezultati referenduma koje u ponedjeljak objavljuje republičko Referendumsko povjerenstvo.

PODGORICA - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da će se strasti u Crnoj Gori, izazvane neizvjesnošću i velikim očekivanjima od referenduma o državnom statusu, stišati te da vjeruje kako neće biti nemira i sukoba između pristalica i protivnika nezavisnosti. Vujanović je rekao da će Podgorica prvo stupiti u kontakt s Bruxellesom i Beogradom, navodeći da je crnogorska infrastruktura pripremljena za nezavisnost.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je zadovoljstvo da je referendum o budućnosti Crne Gore, koji je ocijenio prijelomnim trenutkom u novijoj povijesti te države, održan dan prije protekao bez incidenata. "Održavanje referenduma prijelomni je događaj u novijoj povijesti susjedne Crne Gore. Riječ je o događaju koji će ne samo odrediti budući put Crne Gore, nego i omogućiti postavljanje odnosa između Crne Gore i njezinih susjeda, uključujući Srbiju, na nove, trajne i zdrave temelje, što će biti značajno ne samo za Crnu Goru, nego i za širu regiju", izjavio je hrvatski predsjednik. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je čestitao predsjedniku Republike Crne Gore Filipu Vujanoviću, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je u ponedjeljak činjenicu da se referendum u Crnoj Gori održao na miran način ustvrdivši da za bilo koji komentar treba pričekati službene rezultate. "Hrvatska će se Vlada danas poslije podne priopćenjem očitovati o rezultatu referenduma u Crnoj Gori", kazala je Grabar Kitarović. "U svakom slučaju Hrvatska svoju politiku usklađuje s Europskom unijom", dodala je ministrica. Hrvatska ministrica je također ocijenila da će očekivana neovisnost Crne Gore biti u svakom slučaju "podloga za daljnje uređenje međusobnih odnosa".

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak da će Slovenija u pogledu priznanja nezavisnosti Crne Gore zauzeti stajalište koje donese Europska unija i da u sadašnjem trenutku treba obratiti posebnu pozornost prema Srbiji. Na konferenciji za novinare posvećenoj aktivnostima slovenske diplomacije, Rupel je na pitanje kada će Slovenija priznati samostalnost Crne Gore, rekao: "Slovenija će Crnu Goru vjerojatno priznati uskoro, a mislim da će to biti u vezi sa stajalištem Europske unije". Rupel je pojasnio da Europska unija o državnom statusu Crne Gore priprema tekst u kojem će sve države članice zauzeti isto stajalište.

BEOGRAD - Dok srbijanski državni vrh čeka službene rezultate nedjeljnog referenduma o samostalnosti Crne Gore, većina beogradskih medija u ponedjeljak na naslovnoj stranici donosi riječ "neovisnost". Ministar vanjskih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je da, ako se neslužbeni rezultati potvrde, građanima Crne Gore može "samo čestitati na takvoj većinskoj i demokratskoj odluci". "Ovo je povijesna prilika za novi početak na povijesno provjerenom pobjedničkom temelju kraljevine Srbije", izjavio je Drašković u ponedjeljak ujutro Radiju B92. Beogradski dnevnik "Blic", čijom naslovnicom dominira naslov "Razlaz", donosi izjavu bivšeg šefa diplomacije, danas dužnosnika Pakta za stabilnost Gorana Svilanovića, koji pozdravlja "čist rezultat".

PRIŠTINA - Referendum u Crnoj Gori u ponedjeljak je glavna tema kosovskih elektronskih i tiskovnih medija na albanskome, koji ističu kako su Crogorci rekli 'da' otcjepljenju od Srbije. Vodeći dnevnik "Koha Ditore" objavljuje šire izvješće pod naslovom "Crna Gora slavi neovisnost", prenoseći prve neslužbene rezultate objavljene nakon ponoći i ističući da je Crna Gora ostvarila pravo za izdvajanje iz unije sa Srbijom. Dnevnik "Kosova Sot" ističe kako bi sličan referendum trebao biti održan i za Kosovo, dok list "Epoka e Re" navodi da je crnogorski referendum primjer za Kosovo te da su Crnogorci rekli 'da' neovisnosti svoje zemlje. Iliria Post navodi da Crna Gora osamostaljena te da je na redu Srbija.

ZAGREB - Britanski premijer Tony Blair došao je u iznenadan posjet Bagdadu, najavljuje povlačenje britanskih vojnika iz Iraka u roku od četiri godine, a u eksploziji automobila bombe u iračkome glavnom gradu novi mrtvi, prenose agencije. Blair je nenadano stigao u Bagdad, javlja agencija France Presse. Ondje će pružiti podršku novoj iračkoj vladi i sastati se s novim premijerom Nurijem al-Malikijem, objavio je premijerov ured u Downing Streetu. Reuters javlja kako britanski dužnosnici vjeruju da će se njihove snage iz Iraka povući do 2010.

KABUL - Zrakoplov američkih snaga u Afganistanu napao je u ponedjeljak talibansko uporište i pritom je ubijeno možda i pedesetero pobunjenika, objavio je glasnogovornik vojske. Stanovnici toga područja kažu da je ubijeno 35 civila. Napad se dogodio u okrugu Panjwaiju u pokrajini Kandaharu gdje od prošloga tjedna traju žestoki sukobi talibana i afganistanskih i stranih snaga. "Bio je to koalicijski zračni udar... u sklopu koordinirane operacije protiv poznatih talibanskih uporišta", rekao je glasnogovornik multinacionalnih snaga bojnik Scott Lundy. Prema Lundyjevim riječima, istražuje se zasad nepotvrđena tvrdnja da su stradali i civili.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙