FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šah - Visoke pobjede hrvatskih selekcija

TORINO, 21. svibnja 2006. (Hina) - Torino je potukao gotovo sve rekorde. U odnosu na Bled 2002.godine kad je sudjelovalo 235 ekipa, na 37. Olimpijadi u Torinu ih je čak 249. U ženskoj konkurenciji je rekordnih 105, a u muškoj 144.
TORINO, 21. svibnja 2006. (Hina) - Torino je potukao gotovo sve rekorde. U odnosu na Bled 2002.godine kad je sudjelovalo 235 ekipa, na 37. Olimpijadi u Torinu ih je čak 249. U ženskoj konkurenciji je rekordnih 105, a u muškoj 144.

Iako bi se po broju sudionika u turnirskoj dvorani mogla očekivati neopisiva gužva, u toj domeni organizacije domaćini zaslužuju sve pohvale. Natjecanje se, naime, odvija u ogromnoj dvorani Oval u kojoj su zimus održavana natjecanja u brzom klizanju. Prostora ima na pretek, tako da šahisti i šahistice igraju u idealnim uvjetima. Isto se može reći i za funkcioniranje press-centra. Nažalost, organizatori ne samo da ne zaslužuju komplimente za ostale važne domene organizacije, nego im se čak moraju uputiti ozbiljne zamjerke. Šahisti su duboko razočarani niskom kvalitetom smještaja i prehrane, koje su na razini slabijeg studentskog doma.

Olimpijsko zlato brane Ukrajinci koji su u Calviji prekinuli rusku dominaciju. No, prvi rejting-favoriti opet su Rusi, na drugom mjestu su Indijci, na trećem neočekivano Armenci, a Ukrajinci su tek četvrti. Kod šahistica olimpijsko zlato brane Kineskinje, koje priželjkuju peti uzastopni trijumf. Zanimljivo je da su po rejtingu tek šeste, a ispred njih su Ruskinje, Ukrajinke, Gruzijke, Mađarice i Amerikanke. Naša muška reprezentacija po rejtingu je 29.-ta, tako da se u prvom kolu sastala s relativno slabom reprezentacijom Bruneja.

Izbornik Krunoslav Hulak dao je priliku Goranu Dizdaru, Robertu Zelčiću, Ognjenu Cvitanu i Anti Brkiću, koji su opravdali povjerenje. Postigli smo maksimalnu pobjedu od 4:0, a prvi je "poentirao" Dizdar, koji je suparniku zarobio damu. Brkić je lako dobio u napadu, a Zelčić je jednim lijepim udarom u središnjici osvojio kvalitetu. Cvitan je osvojio ključnog središnjeg pješaka i potom lako dobio u završnici.

Naše šahistice rangirane su tek kao 35. i od njih ne bi trebalo očekivati čuda. U prvome kolu, protiv solidne ekipe Japana, izbornik Vladimir Bukal je pružio priliku Mirjani Medić, Lari Stock i Vlasti Maček. I tu smo ostvarili maksimalnu pobjedu od 3:0, a prva je do pobjede došla Vlasta Maček. Mirjana Medić i Lara Stock dobile su tek u dalekoj završnici, a mala Lara je oduševila zrelom igrom u složenoj poziciji.

BRUNEI - HRVATSKA (m) 0:4 (Hafizon-Dizdar 0:1, Aliuddin-Zelčić 0:1, Bukhari-Cvitan 0:1, Afifi-Brkić 0:1)

HRVATSKA - JAPAN (ž) 3:0 (Medić-Nakagawa , Stock-Ishizuku , Maček-Hishil 1:0)

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙