FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Silajdžićev povratak u aktivnu politiku otvorio predizbornu kampanju u BiH

SARAJEVO, 21. svibnja (Hina) - Povratak Harisa Silajdžića na mjesto predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) označio je i neslužbeni početak kampanje za izbore u BiH koji se trebaju održati 1. listopada, javljaju BiH mediji u nedjelju.
SARAJEVO, 21. svibnja (Hina) - Povratak Harisa Silajdžića na mjesto predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) označio je i neslužbeni početak kampanje za izbore u BiH koji se trebaju održati 1. listopada, javljaju BiH mediji u nedjelju.

Na stranačkoj konvenciji održanoj u subotu u Sarajevu Silajdžić je jednoglasno izabran za predsjednika SBiH zamijenivši tako i formalno neuvjerljivog Safeta Halilovića koji nikada nije ni imao stvarne predsjedničke ovlasti jer je bio na čelu kolektivnog stranačkog predsjedništva što je opet djelovalo u sjenci "utemeljitelja" Silajdžića.

Najtiražniji bosanskohercegovački list "Dnevni avaz" u nedjelju na naslovnici velikim slovima izvješćuje o "povratku Harisa Silajdžića" dok ostali dnevni listovi o ishodu konvencije SBiH pišu na unutarnjim stranicama tretirajući to kao rutinski događaj s obzirom da nikakvih iznenađenja nije bilo jer je svih 669 izaslanika glasovalo za Silajdžića koji nije imao protukandidata.

Sam Silajdžić se u govoru, koji je zapravo bio i njegova izborna platforma, pozvao na sve poginule u borbi za BiH te od potencijalnih birača zatražio da ga podupru u nastojanju da se zaustavi "dalja podjela države".

"Vjerujemo da će građani prilikom odlučivanja na izborima prepoznati političke opcije koje stoje iza destruktivnog, ali neuspjelog pokušaja podjele države i da će im uskratiti podršku", kazao je Silajdžić aludirajući na podjele među strankama u BiH nastale zbog neuspjelih ustavnih reformi.

Reformski paket usuglašen uz potporu američke administracije srušen je nedavno u Parlamentu BiH ponajviše zahvaljujući otporu SBiH.

Gosti koji su sudjelovali na konvenciji, koja je poslužila za ponovno lansiranje Silajdžića u političku orbitu, na neki su način otkrili i na koje saveznike on računa na izborima.

U populističku Bosansku stranku (BOSS) Mirnesa Ajanovića koja je u državnom i parlamentu Federacije BiH sada zastupljena na simboličnoj razini, SBiH kao na saveznika može računati na izvanparlamentarnu Socijaldemokratsku uniju (SDU) a možda i na novouteljeni HDZ 1990. čiji je niži dužnosnik Dubravko Horvat također viđen u prvim redovima među gostima, pišu BiH mediji.

SBiH je već ranije najavila kako će sama istaknuti kandidate za sva tri člana Predsjedništva BiH iako računa uglavnom na bošnjačko biračko tijelo.

Podnošenje kandidatura za sva tri člana Predsjedništva BiH u prijavi Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) najavila i SDA te Socijaldemokratska partija (SDP), a takve planove imaju i neke manje stranke.

SIP-u je svoje prijavu za sudjelovanje na izborima predalo 48 političkih stranaka te 13 neovisnih kandidata. Slijedi proces provjere i potvrde kandidatura koji će trajati do 3. lipnja a stranke će u roku od deset dana nakon toga morati objaviti imena svojih kandidata za određene pozicije u vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙