FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament BiH odbio ustavne reforme (dulja)

SARAJEVO, 26. travnja (Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne iHercegovine odbacio je u srijedu navečer prijedlog amandmana na Ustavte zemlje, čime je zaustavljen i cjelokupni proces ustavnih reformi uBiH.
SARAJEVO, 26. travnja (Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine odbacio je u srijedu navečer prijedlog amandmana na Ustav te zemlje, čime je zaustavljen i cjelokupni proces ustavnih reformi u BiH.

Od 42 zastupnika u Zastupničkom domu, 26 je glasovalo za amandmane, što je bilo za dva glasa manje od potrebne dvotrećinske većine. Time je blokiran proces ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini započet uz potporu američke administracije.

Nakon dvodnevne iscrpljujuće sjednice, rasprava o amandmanima na ustav napisanima na temelju dogovora predsjednika sedam političkih stranaka iz ožujka ove godine, okončana je u srijedu glasovanjem nešto prije 23 sata.

U prilog ustavnih reformi izjasnili su se zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpske demokratske stranke (SDS) te devet od deset zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), pet neovisnih zastupnika kao i zastupnica Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ-BiH) Vlatka Komšić.

Protiv su bili zastupnici iz Stranke za BiH (SBiH), novoutemeljenog HDZ 1990., Radikalne stranke "Vojislav Šešelj" te četiri neovisna zastupnika.

Neprihvaćanjem ustavnih amandmana odbačen je cijeli koncept preustroja BiH i jačanja središnjih tijela vlasti kao i otklanjanja brojnih anomalija proisteklih iz rješenja sadržanih u ustavu iz Daytona.

Stranka za BiH glasovala je protiv s obrazloženjem da ne može prihvatiti zadržavanje entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH, dok je HDZ 1990. na stajalištu da se predloženim promjenama ne jamči jednakopravni položaj hrvatskog naroda u zakonodavnoj vlasti.

Ishod glasovanja, kao i tijek dvodnevne rasprave ispunjene netolerancijom, uzajamnim optužbama pa i uvredama zastupnika, s vidnim su razočarenjem dočekali američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney i voditelj izaslanstva Europske komisije u BiH Michael Humphreys.

"U ime vlade Sjedinjenih Država želim izraziti iskreno razočarenje zbog naroda BiH", kazao je novinarima McElhaney koji je gotovo deset mjeseci bio posrednikom u pregovorima o promjenama ustava.

Istaknuo je kako je posebice razočaran ponašanjem onih koji su glasovali protiv ustavnih promjena rekavši da će zbog toga najviše štete imati upravo građani BiH. Američki veleposlanik nije najavio kakvi bi koraci Washingtona sada mogli uslijediti.

Šef izaslanstva EK Humphreys je izjavio kako će razočarenje uslijediti i u Bruxellesu te je dodao kako se o ustavnim reformama naprosto mora razgovarati jer BiH nema drugog izbora ukoliko želi u europske integracije.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija optužio je "novokomponirani HDZ" i Stranku za BiH da su svojim ponašanjem "zadržali BiH u daytonskim okovima" dodavši kako su to učinili "u savezništvu sa Šešeljevim radikalima".

Predsjednik SDS-a i Republike Srpske Dragan Čavić upozorio je kako oni koji su srušili predložene izmjene ustava više neće imati sugovornike na srpskoj strani za neki novi takav projekt. "Neka oni koji su glasovali protiv sada nađu rješenje", kazao je Čavić.

Zbog odbijanja ustavnih amandmana, izbori u BiH koji se trebaju održati 1. listopada bit će provedeni po pravilima utvrđenim Daytonskim sporazumom, a sljedeća prilika za ustavne reforme koje bi dovele do njihovih izmjena uslijedit će najranije za četiri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙