FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: EU treba novi okvir prije novog širenja

BRUXELLES, 19. svibnja 2006. (Hina) - Europska unija trebala bi, nakon ulaska Bugarske i Rumunjske, dovršiti rasprave i dogovoriti novi institucionalni ustroj tijekom 2008. ili 2009. godine, prije prvog sljedećeg proširenja, izjavio je u petak u Bruxellesu povjerenik za proširenje Olli Rehn.
BRUXELLES, 19. svibnja 2006. (Hina) - Europska unija trebala bi, nakon ulaska Bugarske i Rumunjske, dovršiti rasprave i dogovoriti novi institucionalni ustroj tijekom 2008. ili 2009. godine, prije prvog sljedećeg proširenja, izjavio je u petak u Bruxellesu povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Do ljeta 2008. trebamo završiti raspravu i odlučiti kakav nam novi institucionalni ustroj treba. To će se dakle dogoditi prije sljedećeg mogućeg proširenja, bila to Hrvatska ili Island", rekao je povjerenik Rehn na raspravi o proširenju u organizaciji Centra za europsku politiku.

Rehn, u odgovoru na novinarsko pitanje, nije u potpunosti isključio mogućnost da se Island, koji nije kandidat, priključi EU-u i prije Hrvatske. Island bez sumnje ispunjava europske kriterije da bi postao kandidat, budući da je europska zemlja koja poštiva europske vrijednosti. Island je i zemlja članica Europske zone slobodne trgovine (EFTA) koja mu omogućuje slobodan pristup na 80 posto unutarnjeg tržišta EU.

Islandski premijer Halldor Asgrimsson je u veljači kazao da smatra kako će se njegova zemlja priključiti Uniji do 2015. godine, ali je ovoga mjeseca smanjio svoju potporu ulasku u EU, rekavši da bi se Island mogao priključiti Uniji u budućnosti ako nordijska regija kao cjelina postane bolje integrirana u europski blok.

Sporazum iz Nice, na temelju kojeg funkcionira današnja EU, dizajniran je za 27 zemalja članica, a taj će broj biti popunjen ulaskom Bugarske i Rumunjske, koje će ući 1. siječnja 2007. ili godinu dana kasnije.

"Prije sljedećeg proširenja, mora se naći novi institucionalni aranžman, koji treba biti zaključen do 2008./2009.godine. Novi institucionalni aranžman nam ne treba zbog proširenja, treba nam zato da osiguramo bolje funkcioniranje sadašnje Unije", rekao je Rehn.

Zbog određenog "umora od proširenja", Rehn ističe da je sada potrebno graditi novi konsenzus o proširenju koji treba uzeti u obzir europski "strateški interes i osigurati funkcionalni kapacitet Unije".

"Apsorpcijske sposobnosti Unije odnose se na to može li EU primati nove članice i istodobno nastaviti učinkovito funkcionirati. To je funkcionalni, a ne zemljopisni koncept", rekao je Rehn, dajući svoje viđenje jednog od kriterija za proširenje EU-a.

Europska unija mora reformirati svoje institucije i politike kako bi se suočila s izazovima današnjeg svijeta. "Ali, na tome moramo raditi paralelno s proširenjem, a ne držati zapadni Balkan i Tursku taocima naših internih rasprava", istaknuo je Rehn.

Da je EU ozbiljna kada govori o ispunjavanju vrijednosti kao uvjetu za priključenje bloku pokazala je ovoga mjeseca kada je najprije prekinula pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zbog neizručenja Haškom sudu Ratka Mladića, a potom ovoga tjedna kada je odlučila preporuku o ulasku Bugarske i Rumunjske odgoditi do jeseni, kazao je Rehn.

Te odgode jasan su signal kandidatima i javnosti da je Unija ozbiljna oko uvjeta za članstvo, naglasio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙