FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: članstvo u EU nije cilj nego preduvjet razvoja

ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Članstvo u EU nije tek cilj negopreduvjet razvoja u kojem pregovori nisu trgovina ni lobiranje većproces u kojem imamo priliku jasno definirati najvažnije nacionalne irazvojne interese na temelju općeg konsenzusa, rekao je u utorak uZagrebu predsjednik Stjepan Mesić.
ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Članstvo u EU nije tek cilj nego preduvjet razvoja u kojem pregovori nisu trgovina ni lobiranje već proces u kojem imamo priliku jasno definirati najvažnije nacionalne i razvojne interese na temelju općeg konsenzusa, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić je to rekao u govoru kojim je otvorio međunarodnu konferenciju pod nazivom "Hrvatska na putu ka punopravnom članstvu u EU: što smo naučili i što nas očekuje" koju su u povodu Dana Europe zajednički organizirali delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, Institut za međunarodne odnose i Trans European Policy Studies Association (TEPSA).

"Zagovarao sam da se moramo dogovoriti oko ključnih interesa, a ne svađati oko rokova. Nisu važni datumi nego kako ćemo iskoristiti vrijeme do njih", rekao je Mesić sudionicima konferencije, naglasivši kako Hrvatska pri tome mora prepoznati koja područja smatra osobito važnim i želi ih sačuvati kao i ona kojima želi pridonijeti ujedinjenoj Europi.

"Pregovori nisu niti 'trgovina niti lobiranje', ali niti tek prepisivanje odnosno provođenje europskog zakonodavstva. To je proces gdje sami možda i prvi put pred javnosti imamo priliku definirati svoje nacionalne interese", istaknuo je Mesić i dodao kako od javnosti očekuje dogovor oko tih interesa, a ne politiziranje i podršku "ovoj ili onoj" vladi.

Predsjednik Mesić ponovio je kako se pregovori vode u Bruxellesu, ali se reforme provode unutar zemlje - potvrdivši kako su one nezaobilazan element procesa priključenja Uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙