FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 17. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Opća je karakteristika predloženih izmjena Kaznenog zakona pooštrenje represije te smanjenje mogućnosti za sudsko izricanje blažih kazni, izjavila je u Saboru ministrica pravosuđa Ana Lovrin predstavljajući Vladine izmjene KZ-a. Vlada predlaže oštrije kazne za neka kaznena djela, prije svega za pedofile, dilere i kamatare. Spolni odnošaj s djetetom ubuduće bi se kažnjavao zatvorom od tri do 12, a ako bi zločin bio počinjen nasilno ili na osobito okrutan način kazna bi se kretala od pet godina do kazne dugotrajnog zatvora (20 i više godina). Minimalna kazna za dilere droge bila bi tri, a maksimalna 15 godina zatvora, u slučaju udruživanja od pet godina do dugotrajnog zatvora. U cilju suzbijanja kamatarenja Vlada predlaže kazne za lihvarske ugovore od jedne do pet, iznude i ucjene također od jedne do pet, a ako su nasilne i uz uporabu oružja od tri do deset godina.

ZAGREB - Svjetski dan poduzetnica danas je svečano obilježen u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) gdje je održan i okrugli stol o ulozi žena poduzetnica u procesu približavanja Europskoj uniji u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena-Krug. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, pokrovitelj skupa, je rekao da se polako ispravlja nepravda i da žene preuzimaju sve više odgovornosti u gospodarstvu i politici. "Zbog svoje kompetencije i znanja žene to zaslužuju", ustvrdio je Mesić. "Hrvatske poduzetnice svojom kvalitetom i znanjem mogu puno toga ponuditi gospodarskoj slici Hrvatske", navela je predsjednica Udruge Krug Biserka Preininger-Fižulić i dodala da svoju snagu pokazuju i kroz međusobno povezivanje u gospodarskom sektoru.

ZAGREB - Petnaestak radnika bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ) danas je pred zgradom Vlade podijelilo novinarima otvoreno pismo premijeru Ivi Sanaderu, u kojem ga podsjećaju da se još nije očitovao na njihov upit od prije mjesec dana o poništenju pretvorbe i privatizacije TDZ-a. U pismu ističu kako im je u međuvremenu iz Tvornice duhana Rovinj (TDR), koja je sada većinski vlasnik TDZ-a, stiglo očitovanje - radne knjižice na kućne adrese radnika koji ne prihvaćaju odluku Uprave o gašenju proizvodnje u Zagrebu. Unatoč činjenici da pokušavate zaštititi TDR, odnosno nekolicinu bahatih pretvorbenih bogataša, oni očito ne žele Vašu zaštitu, kaže se u pismu premijeru Sanaderu. Radnici pritom traže da se po njihovu zahtjevu za poništenjem pretvorbe postupi prema zakonu i što hitnije.

ŠIBENIK - HSS će u saborsku proceduru uputiti prijedlog da se aktivira zakon o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) u Jadranu za zemlje EU, najavio je na konferenciji za novinare u Šibeniku predsjednik te stranke Josip Friščić. Upravo se pregovara o ribarstvu u okviru procesa pristupanju RH Europskoj uniji, a mi nemamo niti jedan dokument koji je na snazi za to područje, što onemogućava zaštitu hrvatskog gospodarstva, ali i zaštitu Jadrana kao nacionalnog interesa, rekao je Friščić. Po statističkim podacima, od 300 milijuna eura godišnje vrijednosti izlovljene ribe hrvatski ribari izlove oko 10 posto dok ostalo otpada na strane ribare, uglavnom talijanske. "ZERP se ne može koristiti za zaštitu interesa hrvatskih ribara, jer se taj dokument ne odnosi na zemlje članice EU", naglasio je Friščić.

ZAGREB - HSLS podupire svaku riječ koju je Đurđa Adlešić izgovorila na Bleiburškom polju, rekao je danas novinarima predsjednik Kluba HSLS-a u Hrvatskom saboru Ivan Čehok. Govor potpredsjednice Sabora bio je jasan i nedvosmislen, jasno je poručila da je Bleiburg bio zločin koji povijesničari i znanstvenici trebaju istražiti, rekao je Čehok. Adlešić je opetovala čuđenje zbog prozivke Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SAB), držeći da je i antifašistima u interesu da se skine sjena sa događaja u Bleiburgu i da se dozna istina. Mora se otvoreno govoriti i o zločinima u 2. svjetskom ratu, o Bleiburgu se ne može govoriti kao o ekscesu, evidentno je da su tamo ljudi likvidirani bez suđenja, rekla je Adlešić.

ZAGREB - Nova sindikalna središnjica Glas HR moderno je oblikovana središnjica koja će reformirati hrvatsku sindikalnu scenu, najavio je predsjednik Glasa HR u prijelaznom razdoblju Boris Kunst na predstavljanju u Novinarskom domu. Demantirajući špekulacije kako je riječ o sedmoj sindikalnoj središnjici, Kunst je najavio da će Glas HR okupiti članstvo dosadašnje Udruge radničkih sindikata Hrvatske, dio sindikata koji su učlanjeni u Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat usluga UNI-CRO, te dio sindikata koji nisu ni u jednoj središnjici. Jedan od trojice potpredsjednika Glasa HR u prijelaznom razdoblju Josip Pupić, inače predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija, najavio je da iz UNI-CRO-a sigurno odlazi 65 posto članova, odnosno Hrvatski sindikat pošte, Hrvatski sindikat telekomunikacija, Sindikat zaštitara i Sindikat radnika Eurest Hrvatska

ZAGREB - Zatvorenici su u nekim segmentima skrbi i stručnog tretmana povlašteni u odnosu na ostale građane, ustvrdio je u priopćenju Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske. Sindikat ocjenjuje da se u javnost plasiraju "jednostrane i katastrofične" ocjene o stanju u zatvorskom sustavu, čime se zatvorenike ohrabruje na iskazivanje neposluha i izvođenje ekshibicija kojima će privući medijsku pozornost. Zatvorski sustav skrbi, među ostalim, o delinkventima, razbojnicima i ubojicama, čiji je tretman jedan od najzahtjevnijih u stručnom smislu. No oni u nekim područjima ostvaruju skrb koju ostali građani mogu samo sanjati, te im je primjerice tako lani omogućeno 128.000 zdravstvenih pregleda što je stajalo gotovo osam milijuna kuna. Zbog nedostatnih kapaciteta i nedovoljnog broja zaposlenih ne trpe samo zatvorenici već i zatvorski službenici, jer ih je sustavu je zaposleno 2.380 službenika, a prema sistematizaciji potrebno ih je 413 više, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Od 18. do 21. svibnja u splitskom hotelu Marjan održat će se 3. Kongres hrvatskih dermatovenerologa s međunarodnim sudjelovanjem, najavilo je danas Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora. Na kongresu se očekuje više od 200 sudionika iz zemlje i inozemstva, među kojima i međunarodno priznati stručnjaci s područja dermatovenerologije, priopćeno je iz Hrvatskog dermatovenerološkog društva. Glavne teme kongresa su bulozne dermatoze, profesionalne dermatoze, infekcije u dermatovenerologiji te novija dostignuća u terapiji kožnih i spolnih bolesti. Organizator posebno ističe područje spolno prenosivih infekcija s obzirom na genitalne infekcije humanim papiloma virusom i predavanja o HPV vakcini, što se smatra jednom od najaktualnijih tema u današnjoj medicini.

ZAGREB - Na meti zagrebačkih provalnika jučer se našao izbornik hrvatske rukometne reprezentacije i saborski zastupnik Lino Červar kojemu je iz stana na Trešnjevci usred dana ukradeno nekoliko tehničkih uređaja, ali i srebrna medalja iz Tunisa. "Najvjerojatnije je riječ o 'klasičnoj' provali. Počinitelj je pričekao da stanari napuste stan i u razdoblju između 10,15 i 11,30 sati provalio unutra i ukrao stvari", izjavio je danas Hini privremeni glasnogovornik zagrebačke policije Davor Tor. Iz stana u Lovranskoj ulici, osim srebrne medalje sa svjetskog prvenstva u Tunisu 2005., nepoznati provalnik otuđio je tri prijenosna računala, digitalnu kameru, video projektor i mobilni telefon. Policija procjenjuje da je riječ o većem iznosu.

ZAGREB - Dva psa mješanca zaklala su jučer u privatnom uzgajalištu kod mjesta Preseka deset bređih košuta i jednog jelena, nakon čega je vlasnik uzgajališta 'napadače' ubio lovačkom puškom, izvijestila je danas zagrebačka policija. Pokolj divljači dogodio se jučer ujutro u Donjoj Velikoj. Mješanci su se otrgli s lanca iz dvorišta 70-godišnjeg vlasnika iz obližnjeg mjesta Gornji Tkalec. Psi su potom ušli u uzgajalište i počeli klati divljač. Do trenutka kada je 60-godišnji vlasnik uzgajališta došao nahraniti divljač, psi su već zaklali deset bređih košuta i mladog jelena lopatara. Vlasnik uzgajališta pse je ubio iz lovačke puške koju legalno posjeduje. Šteta se procjenjuje na oko 45 tisuća kuna.

VALPOVO - Pedesetak tona ribljeg brašna, uvezenog 28. travnja i 2. svibnja iz Danske za proizvodnju stočne hrane u PPK Valpovo, a za koje je utvrđeno da je zaraženo salmonelom, sterilizirano je u "Agroproteinki" u Sesvetskom Kraljevcu, doznaje se od Zdenka Muževića, direktora valpovačke Veterinarske stanice. Uzorci ribljega brašna poslani su redovnim putem na analizu u vinkovački Područni zavod Hrvatskog veterinarskog instituta, a nakon što je stigao nalaz da je brašno zaraženo salmonelom poslano je na superanalizu u Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, gdje je također potvrđena salmonela. Nakon što je potvrđena salmonela, cjelokupna količina poslana je na sterilizaciju u "Agroproteinku" u Sesvetski Kraljevac.

ZAGREB - Nogometaša Dinama Dina Drpića policija će prekršajno prijaviti jer je nakon posljednje prvenstvene utakmice s Hajdukom skinuo hlače i splitskim navijačima pokazao stražnjicu, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. Dinamov nogometaš bit će prijavljen zbog, kako kažu u policiji, remećenja javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem. Načelnik Sektora policije u PU zagrebačkoj Mihael Varga rekao je da će policija zatražiti televizijsku snimku na kojoj se vidi kako Drpić skida hlače i navijačima Hajduka (Torcidi) pokazuje stražnjicu, ali i snimku proslave igrača Dinama nakon utakmice s Osijekom kada su na nogometnom terenu zapalili baklje, tzv. bengalke, slaveći tako naslov prvaka.

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) sutra će na izbornoj skupštini birati nove članove Akademije. Kako je danas priopćeno iz HAZU-a, predloženo je devet kandidata za nove dopisne članove, 15 kandidata za redovite članove i 20 kandidata za članove suradnike, a rezultati izbora bit će objavljeni odmah nakon završetka izborne skupštine. Na osnovi Statuta i Zakona o HAZU, Predsjedništvo saziva izbornu skupštinu za izbor novih članova svake dvije godine. Svečano proglašenje i predstavljanje novih članova HAZU-a, kako je najavljeno, održat će se 9. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙