FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokojni John Kenneth Galbraith bio dopisni član HAZU-a

WASHINGTON, 30. travnja (Hina) -
WASHINGTON, 30. travnja (Hina) -

Glasoviti američki liberalni ekonomist John Kenneth Galbraith, koji je umro u subotu u bolnici Cambridge u Massachusettsu u 97. godini, bio je od 1990. godine dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Osim akademskim vezama, Galbraith je bio povezan s Hrvatskom i činjenicom da je njegov sin Peter Galbraith bio prvi veleposlanik Sjedinjenih Država u Zagrebu, u razdoblju od 1993. do 1998.

John Kenneth Galbraith posjetio je Hrvatsku u veljači 1994. kada mu je uručena diploma dopisnog člana HAZU-a za kojeg je izabran još 1990.

Zahvaljujući na priznanju, Galbraith je tada visoko ocijenio rad HAZU ističući kako "se nikada ne smije gubiti vjera i nada da akademske, znanstvene i kulturne zajednice prednjače u interesu civiliziranog ponašanja".

Posjetivši tom prigodom i zagrebački ekonomski fakultet, Galbraith je pozdravio uspjeh Hrvatske u smanjenju inflacije i ocijenio da je za njezin gospodarski napredak bitna stabilizacija ekonomskog sustava, kontrola javnih troškova i čvrst i učinkovit porezni sustav.

"Ne kanim Hrvatskoj dijeliti savjete, no čovjek mora biti svjestan prednosti života u maloj, civiliziranoj zemlji u razvoju", rekao je tada Galbraith.

Jedan od najčitanijih autora u povijesti ekonomskih znanosti, Kenneth Galbraith napisao je 32 knjige, među kojima "Društvo obilja" (1958), djelo koje je nagnalo cijelu naciju da preispita svoje vrijednosti, ističe list "New York Times.

Američki su čelnici često tražili savjet od Galbraitha koji svoje usluge nije naplaćivao, premda su se njegovi savjeti više zanemarivali nego poštovali, ističe list.

Kao dugogodišnji predavač na Sveučilištu Harvard, Galbraith je 70 godina, od 30-ih do 90-ih, bio sudionik američke političke pozornice, utječući na ideje čelnika demokratske stranke.

Snažno je utjecao na Adlaija Stevensona, demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a 1952. i 1956., a bio je i savjetnik Johna F. Kennedyja i njegov veleposlanik u Indiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙