FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potpora neposrednom izboru lokalnih čelnika, ali prigovori na zakon

ZAGREB, 18. svibnja 2006.(Hina) - Saborski klubovi zastupnika u popodnevnom dijelu sjednice Hrvatskog sabora nastavili su raspravu o prijedlogu Zakona o izboru načelnika, gradonačelnika i župana.
ZAGREB, 18. svibnja 2006.(Hina) - Saborski klubovi zastupnika u popodnevnom dijelu sjednice Hrvatskog sabora nastavili su raspravu o prijedlogu Zakona o izboru načelnika, gradonačelnika i župana.

Iako svi saborski klubovi podupiru ideju uvođenja neposrednog izbora lokalnih čelnika, u raspravi su iznesene primjedbe na Vladin prijedlog Zakona o izboru načelnika, gradonačelnika i župana, među kojima je glavna da Vlada, usporedno s prijedlogom tog zakona, nije predložila i izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Predstavnici oporbenih klubova ocijenili su da se predloženim Zakonom o izboru načelnika, gradonačelnika i župana definira samo postupak neposrednog izbora, ali ne i ovlasti izabranih lokalnih čelnika, njihov odnos s predstavničkim tijelom, postupak razrješenja, raspolaganja i upravljanja imovinom lokalne jedinice.

"Zakon bi se mogao zvati izbor Caspera, dobrih duhova, jer se ne propisuje što će izabrane osobe moći činiti i po kojim ovlastima", izjavio je Dragutin Lesar (HNS), dodavši da bi po tom načelu lokalni čelnici bili "ili fikusi ili lokalni kancelari".

Istoga su mišljenja i klubovi HSS-a i SDP-a te Klub regionalnih stranaka.

Te su primjedbe odbacili predstavnici Kluba HDZ-a, naglasivši da predloženi zakon na snagu treba stupiti tek 2009., te da Vlada priprema izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kojima će regulirati spomenuta pitanja.

SDP i HNS smatraju i da dužnost saborskog zastupnika mora biti nespojiva s dužnošću lokalnog čelnika i vijećnika, a kako bi načelnici i gradonačelnici, njihovi zamjenici te vijećnici mogli pun angažman dati problemima svoje lokalne sredine.

"Lokalna vlast je odgovoran posao", rekao je Mato Arlović (SDP), dodavši da nespojivost tih dužnosti propisuje i Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Arlović je predložio i da kandidati za lokalne čelnike moraju u svojoj lokalnoj jedinici boraviti najmanje godinu dana, a ne pola godine kako je predloženo.

Isto misli i Damir Kajin (IDS), koji smatra i da političke stranke ne bi trebale imati obvezu prikupljanja potpisa za kandidaturu.

Miroslav Rožić (SDP) ocijenio je da se predloženim zakonom neće izraziti volja birača da neposredno biraju lokalne čelnike, budući da se, kaže, mogu kandidirati i premijer, predsjednik države te ministri, a budu li izabrani, mogu potom odabrati koju će funkciju obnašati.

Smatra da će većinski izborni sustav s više izbornih krugova dovesti do kontinuiranih izbora "gotovo svake nedjelje", što će, upozorava, financijski opteretiti lokalne jedinice.

Đurđa Adlešić (HSLS) predložila je da se zakonom propiše kontrola prikupljenih potpisa za kandidaturu.

Kruno Peronja (HDZ) rekao je da će neposredni izbor jamčiti poštivanje volje birača te ojačati položaj lokalnih čelnika.

Saborski zastupnici nakon kratke stanke glasovat će o ranije raspravljenim točkama, a raspravu o predloženom Zakonu o neposrednom izboru lokalnih čelnika nastavit će idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙