FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

30-ak srbijanskih novinara u Vukovaru

VUKOVAR, 15. svibnja 2006. (Hina) - Tridesetak novinara i snimateljasrbijanskih novinskih, televizijskih i radijskih kuća, koji u Srbijiizvješćuju o suđenjima za ratne zločline, posjetom Vukovaru danas supočeli četverodnevan boravak u Hrvatskoj kako bi srbijansku javnostizvješćivali o procesima što se u Hrvatskoj vode za ratne zločine.
VUKOVAR, 15. svibnja 2006. (Hina) - Tridesetak novinara i snimatelja srbijanskih novinskih, televizijskih i radijskih kuća, koji u Srbiji izvješćuju o suđenjima za ratne zločline, posjetom Vukovaru danas su počeli četverodnevan boravak u Hrvatskoj kako bi srbijansku javnost izvješćivali o procesima što se u Hrvatskoj vode za ratne zločine.

Osim Vukovara srbijanski novinari i snimatelji, u pratnji zamjenika glavnoga državnog odvjetnika i glasnogovornika Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu Bogdan Stanković i Bruno Vekarić, posjetit će sljedećih dana i Osijek, Zagreb i Split te razgovarati s predstavnicima tamošnjih sudova i odvjetništava te s hrvatskim novinarima, a bit će primljeni i u Državnom odvjetništvu i Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.

Na upite srbijanskih novinara o suđenjima koja su vođena ili se vode za ratne zločine na Županijskom sudu u Vukovaru, predsjednik Suda Ante Zeljko rekao je kako je Županijski sud do sada vodio i još vodi 49 kaznenih predmeta za ratne zločine počinjene u hrvatskom Podunavlju.

U tim postupcima do sada je okrivljeno 238 osoba od kojih je 178 suđeno u odsutnosti, a suđenju je nazočilo bilo 60 okrivljenika, naveo je Zeljko, dodavši kako je u tijeku šest istraga za ratne zločine u svezi s kojima je u pritvoru pet okrivljenika.

Pravomoćno je za ratne zločine na Županijskom sudu u Vukovaru do sada osuđeno 45 osoba od dvije do 20 godina kazne, naveo je Zeljko.

Srbijanski novinari i snimatelji posjetili su i mjesto masovne grobnice na Ovčari, a o kronologiji toga zločina, kad su 20. studenoga 1991. srpski teroristi iz vukovarske bolnice odveli i ubili 200 ranjenika i civila, novinare je izvijestio vukovarski publicist i član Udruge "Vukovarske majke" Mirko Kovačić.

"Srbija u biti još nije shvatila što se točno dogodilo na Ovčari i u Vukovaru. Naš je posao da pokušamo uvjeriti javnost u Srbiji da zločine nisu počinili patrioti, nego, po mojem mišljenju, psihopati", rekao je u razgovoru s hrvatskim novinarima zamjenik glavnog odvjetnika Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu Stanković. Dodao je kako "postoji mogućnost da se slučaj Ovčara proširi na još neke osobe".

Novinarka Tanjuga Ljiljana Janković ocijenila je kako je suđenje za Ovčaru, koje je u prosincu prošle godine završilo na Okružnom sudu u Beogradu izricanjem kazni za 16 optuženika, "znatno pomoglo srbijanskoj javnosti da shvati što se to točno dogodilo".

"Javnost u Srbiji nije znala da je taj zločin počeo još u vukovarskoj Općoj bolnici u jutarnjim satima te se nastavio cijeli taj dan, a završio se ubojstvima žrtava", rekla je Janković te dodala kako su do srbijanske javnosti u to vrijeme dolazile samo probrane vijesti o tome što se događalo u Hrvatskoj te su mnogi građani živjeli u potpunu neznanju ili krivu znanju.

Za današnjeg boravka u Vukovaru srbijanski novinari i snimatelji susrest će se i s predsjednicom Udruženja porodica nestalih i nasilno odvedenih lica koje se skrbi za nestale Srbe u Hrvatskoj Ružicom Spasić te obići Velepromet u kojem je srpski agresor 1991. uspostavio zarobljenički logor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙