FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas pozvao na obnovu pregovora s Izraelom

ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Palestinski predsjednik Mahmud Abaspozvao je u ponedjeljak na brzu obnovu mirovnih pregovora s Izraelomizjavivši da su pregovori jedini način rješavanja bliskoistočnogsukoba, javile su svjetske novinske agencije.
ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u ponedjeljak na brzu obnovu mirovnih pregovora s Izraelom izjavivši da su pregovori jedini način rješavanja bliskoistočnog sukoba, javile su svjetske novinske agencije.

Palestinsko vodstvo se nada da će "nova izraelska vlada ući u pregovore s nama, jer smo mi njezin partner i vjerujemo u mirno rješenje", prenijela je agencija Itar-Tas Abasove riječi sa sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u crnomorskom ljetovalištu Soči.

"Jedini način (rješavanja sukoba) su pregovori koji bi doveli do postizanja rješenja za Palestince i Izraelce, a koje bi zadovoljilo obje strane...", kazao je.

Abas i Putin razgovarali su u rezidenciji ruskog predsjednika u Sočiju o pomoći palestinskim vlastima koje su upale u financijsku krizu kada su im SAD, Europska unija i drugi zamrznuli izravnu pomoć nakon što je Hamas došao na vlast na izborima u siječnju.

Palestinske vlasti velikim se dijelom oslanjanju na stranu pomoć kod isplate plaća zaposlenima u javnom sektoru, kao i za službe za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Približno 165.000 zaposlenika palestinske uprave nije primilo plaće za ožujak i travanj, uglavnom zato što je Izrael za svaki mjesec zadržao oko 55 milijuna dolara poreza i carinskih prihoda na račun Palestinaca.

Abas je pozvao u ponedjeljak na ukidanje ekonomske blokade nametnute Palestincima.

"Naš glavni prioritet je ukinuti ekonomsku i političku blokadu nametnutu našem narodu kao i jednom zauvijek okončati izraelsku okupaciju naše zemlje i uspostaviti našu neovisnu palestinsku državu", rekao je Abas prije odlaska u Rusiju u govoru povodom uspostave židovske države prije 58 godina, događaju koji Palestinci zovu Nakba, a što na arapskom znači katastrofa.

Europska unija u ponedjeljak je priopćila da će što je prije moguće uspostaviti novi mehanizam dostave pomoći Palestincima koji bi zaobišao vladu koju većinom čine pripadnici Hamasa.

Abas je također zatražio od palestinskih militanata obustavu raketnih napade iz pojasa Gaze na južni Izrael, upozorivši da nasilje ohrabruje Izraelce na vojnu aktivnost.

Izrael drži da ne može biti mirovnih pregovora dok nova palestinska vlada na čelu s Hamasom ne odbaci nasilje i židovskoj džavi prizna pravo na postojanje.

U međuvremenu su izraelske novine objavile da Islamski Džihad planira atentat na Abasa automobilom bombom.

"Izvori bliski Abasu rekli su to u razgovoru s dužnosnicima izraelskih službi sigurnosti", piše Haaretz u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙