FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D. Primorac: od jeseni 2007. obvezno srednje školstvo

ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Od jeseni 2007. godine srednje biškolstvo u Hrvatskoj moglo postati obvezno, najavili su danas premijerIvo Sanader i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.
ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Od jeseni 2007. godine srednje bi školstvo u Hrvatskoj moglo postati obvezno, najavili su danas premijer Ivo Sanader i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Oko 25 posto djece, ili njih 80 do 100 tisuća koji završe osnovnu školu ne završe srednju školu, te smatramo da bi obvezno školovanje trebalo produžiti i na srednje škole, istaknuo je premijer Sanader na današnjem skupu o Strateškom okviru za razvoj i konkurentnost Hrvatske kojega je organiziralo Nacionalno vijeće za konkurentnost.

I ministar Primorac potvrdio je da od 400.000 učenika u osnovnim školama, ovisno o pojedinim županijama, njih 18 do 25 posto, nikada ne završi srednju školu.

Ministar najavljuje da bi od jeseni 2007. Hrvatska, uz obvezno osnovno, uvela i obvezno srednje školstvo.

Sam model pak još nije odabran, razmatra se praksa drugih zemalja, kao primjerice Finske ili Koreje, pa još nije poznato da li bi obvezno školovanje nakon osmogodišnje osnovne škole trajalo još tri ili četiri godine, ili možda i nešto kraće, do prvog zanimanja.

Radi se o dva različita modela, prvi je završetak trogodišnje ili četverogodišnje strukovne škole ili gimnazije, a drugi obrazovanje do prvog zanimanja, npr. dvije godine do završetka školovanja za primjerice pomoćnog radnika u građevinarstvu, objasnio je Primorac.

Ministar ističe da u Hrvatskoj obrazovanje postaje prioritet i svako dijete treba imati jednaku šansu. Obvezno srednje školstvo dalo bi šansu da i 80 do 100 tisuća učenika koji sada ne završavaju srednju školu imaju mogućnost upisati se na neko veleučilište ili sveučilište.

Iznio je, naime, i podatak da u Hrvatskoj samo 3,3 posto ukupne populacije studira, dok je primjerice u SAD-u to duplo više.

Upozorava i na podatak da je u Hrvatskoj oko 45 posto ukupnog stanovništva sa završenom ili nezavršenom osnovnom školom.

Ministar obrazovanja ističe da se prijedlog o uvođenju obveznog srednjeg školovanja razmatra u suradnji s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama, obrtničkom i gospodarskom komorom kako bi što više bio prilagođen potrebama gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙