FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU traži striktno pridržavanje pravila o referendumu u Crnoj Gori

BRUXELLES, 15. svibnja 2006. (Hina) - Europska unija pozvala je uponedjeljak u Bruxellesu obje strane u Crnoj Gori da se pridržavajuodredbi zakona o referendumu, da se suzdrže od bilo kakvihjednostranih poteza te da priznaju rezultat referendumskogizjašnjavanja o neovisnosti, koje će se održati 21. svibnja.
BRUXELLES, 15. svibnja 2006. (Hina) - Europska unija pozvala je u ponedjeljak u Bruxellesu obje strane u Crnoj Gori da se pridržavaju odredbi zakona o referendumu, da se suzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza te da priznaju rezultat referendumskog izjašnjavanja o neovisnosti, koje će se održati 21. svibnja.

"Vijeće poziva obje strane da se pridržavaju odredbi zakona o referendumu, da se suzdrže od jednostranih poteza u nastavku procesa i da prihvate ishod legitimno provedenog referenduma", stoji u zaključcima ministara vanjskih poslova EU-a.

Prema odredbama posebnog zakona o referendumu o neovisnosti Crne Gore, koji je donesen uz posredovanje Europske unije, neovisnost Crne Gore bit će priznata ako na referendum iziđe najmanje 50 posto upisanih birača, a za neovisnost treba glasovati najmanje 55 posto izišlih birača.

Iz diplomatskih izvora se doznaje, da su se europski šefovi diplomacija dogovorili da će koordinirati svoje reakcije na ishod referenduma te da će ocjene davati tek nakon što OESS objavi rezultate.

Vijeće je također pozvalo da se biračima u Crnoj Gori osigura slobodan izbor između ponuđenih alternativa, o kojima trebaju biti dobro obavješteni.

"Nakon referenduma, bez obzira na njegov ishod Beograd i Podgorica morat će voditi izravne pregovore o budućnosti njihovih odnosa", stoji u zakljčcima Vijeća EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙