FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Međusobna suradnja balkanskih država uvjet za pristup EU-u

ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Balkan će se nastaviti fragmentiratiako Europska unija međusobnu suradnju na prostoru bivše Jugoslavije neučini uvjetom za pridruživanje, piše u komentaru za londonski Guardianod srijede zastupnik mađarskih socijalista u Europskom parlamentuGyula Hegyi ocjenjujući da bi EU trebao iskoristiti želje novonastalihdržava i entiteta da se pridruže Uniji i poručiti im da ih želi "svezajedno".
ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Balkan će se nastaviti fragmentirati ako Europska unija međusobnu suradnju na prostoru bivše Jugoslavije ne učini uvjetom za pridruživanje, piše u komentaru za londonski Guardian od srijede zastupnik mađarskih socijalista u Europskom parlamentu Gyula Hegyi ocjenjujući da bi EU trebao iskoristiti želje novonastalih država i entiteta da se pridruže Uniji i poručiti im da ih želi "sve zajedno".

Za otvorena pitanja na Blakanu postoji samo jedno održivo dugoročno rješenje a to je da EU iskoristi želju za pridruživanjem tih zemlja i međusobnu suradnju zapadnobalkanskih država učini najvažnijim kriterijem bilo kakvog širenja na Balkan, piše mađarski europarlamentarac.

"Hrvatska i Makedonija su na putu članstva u EU-u. Još dvije zemlje se žele pridružiti: Bosna i Hercegovina, sa svoje tri etničke zajednice koje ne žele živjeti u jednoj državi i Srbija i Crna Gora plus Kosovo, gdje dio Crnogoraca i većina Albanca želi neovisnu državu. Ako se ostvare svi separatistički snovi to bi značilo šest novih država umjesto dvije", piše Hegyi.

Odgovor Europe treba biti, nastavlja Hegyi, "Mi vas želimo, ali sve zajedno. Ako možete stvoriti dvije labave federacije u kojima svaki entitet ima svoja prava, ako možete surađivati u manjoj uniji, onda ste i više nego dobrodošli i u našoj većoj uniji. No nemojte misliti da se jedan entitet može pridružiti prije nego drugi samo zbog svog ratnog dossiera".

Hegyi u zaključku predlaže labavu federaciju koja bi obuhvaćala Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i autonomnu Vojvodinu unutar Srbije i upozorava da bi neovisno Kosovo ili Crna Gora samo oživjeli stare sukobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙