FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica pale na najnižu razinu u dva mjeseca

LONDON, 15. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionicaspustile su se u ponedjeljak na najnižu razinu u proteklih više od dvamjeseca, a po gubitcima su prednjačile rudarske kompanije, proizvođačinafte i vodeći europski izvoznici.
LONDON, 15. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica spustile su se u ponedjeljak na najnižu razinu u proteklih više od dva mjeseca, a po gubitcima su prednjačile rudarske kompanije, proizvođači nafte i vodeći europski izvoznici.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio 0,8 posto, na 5.862 boda. Frankfurtski DAX, pak, izgubio je 1,1 posto na vrijednosti, spustivši se na 5.851 bod.

U sektoru proizvođača nafte dionica BP-a pojeftinila je 1,5 posto a dionica Totala 1,1 posto nakon što je barel sirove nafte pojeftinio dva centa na 70,62 dolara.

Jačanje eura prema dolaru na najvišu razinu u proteklih godinu dana pogodilo je vodeće europske izvoznike jer ulagači strahuju od mogućih negativnih posljedica takvog trenda po njihove prihode u inozemstvu. Tako su kliznule naniže dionice proizvođača automobila, pri čemu su Porscheove zabilježile pad za 4,3, Fiatove za 4,2 a Volkswagenove za 3,3 posto.

Pojeftinile su i dionice proizvođača kemikalija. Najveći pad zabilježila je dionica Bayera, za 3,6 posto, slijedi ICI-jeva dionica koja je pojeftinila 3,5 posto i BASF-ova koja je zabilježila pad za 1,6 posto.

Među kompanijama koje su izvijestile o dobiti, veći gubitak pretrpjela je dionica njemačkog energetskog diva RWE, za 0,5 posto, usprkos tome što su mu rezultati poslovanja premašili očekivanja. Dionica Gaz de Francea također je pojeftinila za toliko jer su ulagači ignorirali snažan rast prihoda od prodaje u prvom tromjesečju.

Trend uzleta akvizicija i spajanja kompanija i dalje se razvija. Cambridge Antibody zabilježio je rast vrijednosti dionice za čak 63 posto nakon što ga je farmaceutska kompanija AstraZeneca pristala kupiti u okviru strategije prodora na tržište bioloških lijekova. Vrijednost te transakcije iznosit će 702 milijuna funti.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks potonuo 0,7 posto, na 16.487 bodova, najnižu razinu u zadnjih gotovo dva mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙