FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 04. svibnja 2006. godine

ZAGREB, 4. svibnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 04.svibnja 2006. godine
ZAGREB, 4. svibnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 04. svibnja 2006. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 11.400,28 11.416,45

Tokyo/NIKKEI - -

London/FTSE-100 6.033,40 6.010,00

Frankfurt/DAX 30 6.004,61 5.968,96

--------------------------------------------------

Novi snažni američki gospodarski pokazatelji obnovili su zabrinutosti ulagača na američkim tržištima dionica oko mogućeg daljnjeg podizanja kamatnih stopa što je spustilo u srijedu cijene blue-chip dionica.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,14 posto, na 11.400 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,25 posto, na 2.304 boda.

"Posve je očito da ulagači drže oko na kamatnim stopama i da su one pitanje koje potiče nervozu", ocijenio je raspoloženje na tržištu Hugh Johnson iz Johnson Illington Advisorsa.

Američko ministarstvo trgovine izvijestilo je o porastu industrijskih narudžbi u ožujku za više od očekivanih 4,2 posto. Nadalje, indeks aktivnosti u uslužnome sektoru u travnju je porastao na 63 indeksna boda, nakon u ožujku zabilježenih 60,5 bodova. Ekonomisti su očekivali da će pasti na 59,2 boda.

To sve potaknulo je očekivanja da će američka središnja banka podići kamatne stope iduće srijede, no manje je izvjesno što će Banka učiniti na svom zasjedanju u lipnju.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica diva potrošne robe Procter&Gamblea, koja je oslabila 3,3 posto budući je razočarao ulagače svojim procjenama poslovanja u ovom tromjesečju, a nije ispunio ni njihova očekivanja u pogledu visine prihoda u prethodna tri mjeseca.

Ipak, rezultati poslovanja te kompanije dolaze na koncu sezone izvješćivanja o korporativnim zaradama ostvarenim u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Više od 70 posto kompanija čije su dionice sadržane u S&P indeksu 500 izvijestilo je o poslovnim rezultatima iznad očekivanja Wall Streeta. Usporedbe radi, u istom razdoblju godine ranije bilo ih je 66 posto. Zasad se očekuje da će u prosjeku zarade tih kompanija biti 13,5 posto veće.

Spuštanje cijena nafte za tri posto pomoglo je, pak, jačanju čitavog niza dionica, no pritisnulo je cijene energetskih, poput ConocoPhillipsa. U prosjeku su cijene energetskih dionica oslabile 1,5 posto.

Na europskim burzama cijene dionica oštro su potonule uslijed prodaje energetskih dionica te zabrinutosti da će inflacija prisiliti Fed na daljnje podizanje kamatnih stopa. Tako je londonski Ftse indeks oslabio 1,2 posto, na 6.010 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 1,4 posto, na 5.969 bodova.

Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle, potpomognute izvješćima o snažnim zaradama niza kompanija među kojima i Royal Dutch Shella, dok se čekala odluka o kamatnim stopama iz Europske središnje banke (ECB).

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,4 posto, na 6.033 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku 0,6 posto, dosegnuvši 6.004 boda.

Cijene dionica naftnih kompanija dobile su na vrijednosti unatoč padu cijena nafte ispod 72 dolara po barelu. Pritom su one Royal Dutch Shella skočile 1,2 posto budući je izvijestio o većem od očekivanja rastu dobiti u prvom tromjesečju. Ojačale su i dionice Totala, nešto više od dva posto, nakon što je francuski naftni div razveselio ulagače izvijestivši o 16-postotnom rastu dobiti u prvom tromjesečju, nadmašivši očekivanja tržišta.

Među najvećim se pojedinačnim dobitnicima isticala dionica norveške telekom grupe Telenor, koja je zabilježila skok cijene od čak osam posto obzirom da je njezina dobit u prvom tromjesečju skočila 55 posto. Najavila je također da će njezini prihodi u ovoj godini porasti barem za trećinu.

U kemijskom sektoru najviše su osnažile dionice njemačkog BASF-a, koji je podigao svoje procjene za ovu godinu nakon što su rastuće zarade u njegovim plinskim i naftnim operacijama pomogle ojačati dobit daleko iznad razina koje su očekivali analitičari. Dionice su mu poskupjele za 2,6 posto.

"Zarade doista nisu problem u ovom trenutku, izvješća nisu loša, no skepsa je dijelom prisutna kod prognoza o dobiti", kazao je Guillaume Duchesne, strateg u Fortis Private Banking.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2582 1,2637 1,2572

USD/JPY 114,04 114,17 113,61

GBP/USD 1,8368 1,8426 1,8338

USD/CHF 1,2408 1,2421 1,2364

-------------------------------------------------

Tečaj američke valute u četvrtak je nadoknadio dio gubitaka prema jenu i ostalim važnim međunarodnim valutama, nakon što je japanski ministar financija kazao da skupina industrijski najrazvijenijih država u svijetu G7 nije zatražila pad tečaja dolara nakon svog prošlomjesečnog sastanka.

To je do podneva dalo poticaja kupovinama dolara, pa je njegov tečaj ojačao 0,7 posto prema jenu, na 114 jena. Porastao je i 0,5 posto u odnosu na euro, koji stoji 1,2582 dolara. Britanska funta tek se neznatno promijenila, te se njome trguje po 1,8368 dolara. Švicarski franak, pak, oslabio je 0,4 posto, na 1,2408 franaka za dolar.

Japanski ministar financija Sadakazu Tanigaki izjavio je da su financijska tržišta pogrešno protumačila priopćenje skupine G7 s prošlomjesečnog sastanka, zbog čega su ulagači pokrenuli veće prodaje dolara.

Dolar je potonuo dva centa prema euru nakon što je G7 pozvao zemlje koje bilježe goleme vanjskotrgovinske viškove poput Kine da dozvole aprecijaciju svojih valuta kako bi se razriješile globalne neravnoteže. Tržišta su to shvatila kao poziv za korekciju tečaja dolara.

Tanigaki je rekao u četvrtak da bi prevelika usredotočenost tržišta na valutne prilagodbe kao sredstva rješavanja globalnih neravnoteža mogla intenzivirati špekulacije na tržištu. Kazao je i da su ulagači pogrešno protumačili raspravu koja se vodila na tome sastanku.

Iako je oslabio prema dolaru, euro je ostao stabilan prema ostalim važnim međunarodnim valutama uoči zasjedanja Europske središnje banke (ECB). Očekuje se da ECB ostavi kamatne stope na 2,5 posto, te da će njezin predsjednik Jean-Claude Trichet dati optimističnu sliku gospodarstva eurozone, signalizirajući daljnje podizanje kamatnih stopa.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

02.05. USLIB 4,94 5,04 5,13 5,22

02.05. EULIB 2,64 2,67 2,85 3,04

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙