FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V a ž n a obavijest: Ispravak vijesti HNA 9946 "Banja Luka: Misa za...

ZAGREB, 14. svibnja 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA9946 "Banja Luka: Misa za stradalog župnika Lukendu" isprave pogrešnonavedenu 2005. kao godinu stradanja svećenika i koriste ispravno -1995.
ZAGREB, 14. svibnja 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA 9946 "Banja Luka: Misa za stradalog župnika Lukendu" isprave pogrešno navedenu 2005. kao godinu stradanja svećenika i koriste ispravno - 1995.

Ispravljenu vijest prenosimo u cijelosti:

BANJA LUKA, 14. svibnja 2006. (Hina) - U banjalučkoj župi Presnače misom zadušnicom u nedjelju je obilježena jedanaesta obljetnica stravičnog ubojstva župnika Filipa Lukende i časne sestre Cecilije Grgić, koji su, u noći 12. na 13. svibnja 1995. godine, nakon višesatnog mučenja, zapaljeni u župnom dvoru, nakon čega je crkva sv. Male Tereze razorena minama.

Nitko od sudionika ovog zločina do danas nije procesuiran, a počinili su ga pripadnici regularnih postrojbi policije i Vojske Republike Srpske.

Crkva i župni dvor obnovljeni su svibnja 2005. godine, a od 2.500 župljana koji su ovdje živjeli prije rata u BiH, danas ih je tek oko 200, tako da je misi-zadušnici nazočilo više svećenika i časnih sestara nego mještana.

Najveći broj povrataka izbjeglih katolika dogodio se između 1999. i 2001. godine, nakon čega su se međunarodne agencije povukle iz ovoga sela, a teret obnove isključivo je pao na Caritas banjalučke Biskupije.

U posljednjih godinu dana, kažu mještani i župnik Ivica Božinović, gradske vlasti Banja Luke načinile su vidljivi pomak u pozitivnom odnosu prema ovom selu udaljenom tek pet kilometara od grada, što je osobito vidljivo u popravkama komunalne infrastrukture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙