FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podignute optužnice za ratne zločine u Berku i Sotinu

VUKOVAR, 13. svibnja 2006. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo izVukovara podnijelo je nakon provedene istrage dvije odvojene optužniceprotiv 52 osobe za ratne zločine počinjene tijekom godine 1991. i1992. protiv civila u Berku i Sotinu, na vukovarskom području,potvrdio je županijski državni odvjetnik Božidar Piljić.
VUKOVAR, 13. svibnja 2006. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo iz Vukovara podnijelo je nakon provedene istrage dvije odvojene optužnice protiv 52 osobe za ratne zločine počinjene tijekom godine 1991. i 1992. protiv civila u Berku i Sotinu, na vukovarskom području, potvrdio je županijski državni odvjetnik Božidar Piljić.

Na optužnici za Berak, rekao je, 35 je osoba koje se tereti da su od 2. rujna 1991. godine, nakon okupacije Berka, do kraja godine 1992. uspostavili okupacijsku lokalnu vlast te osnovali Štab teritorijalne obrane čiji su zapovjednici bili G.E. i V.R., članovi Đ.V., Ž.K. i M.V., a ostali pripadnici teritorijalne obrane i stražari.

U optužnici se ističe da su okrivljenici, nakon što su Berak okupirale nekadašnja JNA i srpske paravojne postrojbe noću bez razloga zastrašivali sotinske Hrvate i ostale nesrbe, ulazili u njihove kuće, koje su palili i minirali, mučili ih, odvodili i ubijali zatočenike. Mučili su 120 civila hrvatske nacionalnosti, a ubijene su 32 osobe od kojih je 12 još na popisu zatočenih i nestalih.

Prema Piljićevim riječima, najviše okrivljenika za ratni zločin protiv civila u Berku nedostupno je pravosudnim tijelima Republike Hrvatske i za njima su raspisane tjeralice. Okrivljenici M.P. i S.V. brane se sa slobode, a u pritvoru u Osijeku je okrivljeni S.P.

Na optužnici za ratne zločine protiv civila počinjene u Sotinu od 10. listopada 1991. godine do travnja 1992. godine je 17 osoba koje se tereti da su nakon okupacije tog mjesta uspostavile okupacijsku lokalnu vlast i Štab teritorijalne obrane. Okrivljeni M.O. kao zapovjednik i članovi Štaba Ž.O., M.D., Ž.M., B. K., S.K. i M.K., s namjerom da Sotin učine potpuno srpskim etničkim mjestom, mučili su, zlostavljali i ubijali civile hrvatske nacionalnosti, prisiljavali su ih na rad, pljačkali njihovu imovinu i odvodili u nepoznatom smjeru, a na popisu zatočenih i nestalih još je 35 Sotinjana, navodi se u optužnici.

Dodaje se kako su 27. prosinca 1991. godine Sotin morale napustiti sve hrvatske obitelji i ostaviti svoju imovinu te prijeći na slobodni dio Hrvatske.

Četvorica okrivljenih - M.O., Ž.O., V.V. i M.B - brane se sa slobode za zločine počinjene u Sotinu, a ostali nisu dostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske te su za njima raspisane tjeralice.

U izjavi za Hinu Božidar Piljić je rekao da je Županijsko državno odvjetništvo iz Vukovara dosad pokrenulo kazneni postupak protiv 510 osoba zbog ratnih zločina počinjenih tijekom srpske okupacije hrvatskog Podunavlja.

Prema njegovim riječima, u tijeku je istraga protiv 87 osoba osumnjičenih da su počinile ratni zločin.

Zbog nedostupnosti pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, prekinuta je istraga protiv 21 osobe i obustavljena protiv 227 osoba, i to u najvećem broju slučajeva na temelju Zakona o oprostu, a u manjem broju zbog smrti okrivljenika ili što im nije dokazana krivnja.

Nakon provedene istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru dosad je za ratne zločine optužilo 223 osobe, od kojih je 57 nepavomoćno osuđeno, a 38 pravomoćno.

Protiv 84 osobe u tijeku je sudski postupak, a protiv 44 osobe obustavljen je daljnji postupak zbog različitih razloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙