FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedok: Mrkšić rekao da nema vremena baviti se Ovčarom

ZAGREB/DEN HAAG, 11. svibnja 2006. (Hina) - Svjedok optužbe na haškomsuđenju vukovarskoj trojci bivših oficira JNA izjavio je u četvrtak uDen Haagu kako se suoptuženi Mile Mrkšić nije želio baviti stanjem naOvčari, iako je znao da pripadnici srbijanske paravojske prijetevukovarskim ratnim zarobljenicima smještenima na toj farmi nakon padagrada u studenom 1991. godine.
ZAGREB/DEN HAAG, 11. svibnja 2006. (Hina) - Svjedok optužbe na haškom suđenju vukovarskoj trojci bivših oficira JNA izjavio je u četvrtak u Den Haagu kako se suoptuženi Mile Mrkšić nije želio baviti stanjem na Ovčari, iako je znao da pripadnici srbijanske paravojske prijete vukovarskim ratnim zarobljenicima smještenima na toj farmi nakon pada grada u studenom 1991. godine.

Dragi Vukosavljević, bivši oficir službe sigurnosti u 80. motoriziranoj brigadi JNA, došao je na Ovčaru 20. studenoga 1991. godine gdje se, po njegovoj procjeni, nalazilo oko 200 ranjenika i civila iz vukovarske bolnice.

"Kad sam došao pred hangar sa zarobljenicima, vidio sam 300-tinjak naoružanih osoba u raznim uniformama koji su rekli da nemamo što raditi na Ovčari, jer su to njihovi, a ne zarobljenici JNA", rekao je Vukosavljević pred vijećem Haškog suda (ICTY).

Prema njegovim riječima, pripadnici vukovarske teritorijalne obrane nisu poštivali časnike i vojne policajce JNA, prijetili su im likvidacijom, pa je odlučio o svemu izvijestiti nadređene u zapovjedništvu brigade u Negoslavcima.

Tamo je sa stanjem na Ovčari upoznao neposredno nadređenog pukovnika Vojnovića, kao i suoptuženog Mrkšića. "Mrkšić najprije nije odgovarao, a potom je rekao da nema vremena baviti se Ovčarom", tvrdi Vukosavljević.

Nakon kratkog razgovora Mrkšića i Vojnovića u četiri oka, Vojnović mu je rekao da se vrati na Ovčaru i vojnim policajcima koji su osiguravali hangar s hrvatskim zarobljenicima prenese zapovijed da se povuku s Ovčare.

To su oni i učinili i vratili se u zapovjedništvo brigade u Negoslavcima, rekao je svjedok tužitelju Michaelu Mooreu koji će ga nastaviti ispitivati u petak.

Umirovljeni general Mile Mrkšić, koji je u jesen 1991. zapovijedao snagama koje su na čelu s 1. Gardijskom brigadom JNA napadale Vukovar, i njemu podređeni oficiri sigurnosti Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, optuženi su za zločine protiv čovječnosti zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice, koji je izvršen na Ovčari 20. studenoga 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙