FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska medvjedica opet izazvala prosvjede u Francuskoj

LJUBLJANA, 26. travnja (Hina) - Četiri godine stara medvjedica, kojusu nazvali Paloma, preseljena je iz Slovenije u u francuske Pirineje usklopu obnove medvjeđe populacije, ali je tom prilikom opet došlo doprosvjeda lokalnih lovaca i ovčara, prenijeli su u srijedu slovenskimediji vijesti svjetskih agencija.
LJUBLJANA, 26. travnja (Hina) - Četiri godine stara medvjedica, koju su nazvali Paloma, preseljena je iz Slovenije u u francuske Pirineje u sklopu obnove medvjeđe populacije, ali je tom prilikom opet došlo do prosvjeda lokalnih lovaca i ovčara, prenijeli su u srijedu slovenski mediji vijesti svjetskih agencija.

Medvjedica, ulovljena u ponedjeljak u šumama na planini Snežnik, jedna je od pet primjeraka koji bi trebali biti preseljeni u Francusku do kraja ljeta, u sklopu dogovora slovenskog ministra za okoliš i prostor Janeza Podobnika i njegove francuske kolegice Nelly Olin. U Francusku je prebačena kamionom u posebnom kontejneru ovalnog oblika, kako se pri transportu ne bi ozlijedila, u prostoru opremljenom kamerom i klimatizacijom, te je u utorak puštena u prirodu.

Unatoč potpori dviju vlada naseljavanju slovenskih medvjeda u Pirineje, u ovčarskom kraju blizu mjesta Aras, gdje je medvjedica puštena na slobodu, lokalni lovci i ovčari protive se ponovnom naseljavanju medvjeda strahujući za stada odnosno za divljač. Puštanje Palome u šumu pokušavali su spriječiti glasnom vikom, zvonjavom zvona za stoku, pa čak i petardama, a neki su legli na cestu kojom je trebao prijeći kamion s kontejnerom.

Francuska ministrica Nelly Olin izjavila je da su prosvjedi kojima se pokušalo spriječiti puštanje slovenske medvjedice u Pirineje bili "nedostojna manifestacija" i znak "ljudske gluposti".

Budući da Paloma ima ovratnicu koja emitira radio signale, njeno će se kretanje i ponašanje dvije godine pratiti preko satelita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙