FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 11. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 11. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatska je na splitskom skupu Središnjeg odbora parlamentarne skupine Europske pučke stranke i Europskih demokrata (EPP-ED) dobila punu i bezrezervnu potporu za ulazak u EU, izjavili su na tiskovnoj konferenciji hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Kluba zastupnika EPP-ED u Europskom parlamentu Hans-Gert Poettering. Premijer Ivo Sanader zahvalio je vodstvu EPP-ED-a na odluci da sjednicu Središnjeg odbora održi prvi put u Hrvatskoj. "Vodstvo najjače skupine u Europskom parlamentu danas je počelo zasjedanje u Splitu i to je sigurno snažan signal Hrvatskoj da imamo njihovu punu potporu", rekao je Sanader.

BRUXELLES - Hrvatska dosad nije imala nikakvih saznanja o poslovanju zagrebačke tvrtke Scout, koja je prema navodima Amnesty Internationala bila uključena u trgovinu oružjem iz Bosne i Hercegovine prema Iraku preko luke Ploče, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin. "Ali, mi ćemo ispitati sve navode jer nam je to dužnost i obveza (budući da) želimo očistiti Hrvatsku od toga da njezine luke ne postanu mjesta s kojih će se razvoziti oružje diljem svijeta i da ne dospije u ruke terorista", rekao je Kirin hrvatskim novinarima u Bruxellesu.

SPLIT - Hrvatska nije pitanje budućega proširenja Europske unije, već posljednja zemlja u postojećem krugu proširenja koja još treba ući u punopravno članstvo Unije, poručio je na radnom dijelu dvodnevnog sastanka Središnjeg odbora parlamentarne skupine Europske pučke stranke i europskih demokrata (EPP-ED) u Splitu predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Elmar Brok. Istaknuo je da je Hrvatska ispred drugih zemalja zapadnog Balkana i da je znatno napredovala u procesu stabilizacije i pridruživanja te naglasio kako upravo zbog toga moraju u Uniji iznaći novi model proširenja, budući da postoje zemlje koje još dugo neće ispunjavati kriterije za članstvo. Razmišlja se o dvama modelima - članstvu i dobrosusjedstvu, prema primjeru EFTA-e i Norveške, rekao je Brok, ali to se ne odnosi na Hrvatsku koja je kandidat za punopravno članstvo.

BEČ - Četvrtom sastanku na vrhu EU i Latinske Amerike prethodio u četvrtak poslijepodne Forum ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja Latinske Amerike koji je raspravljao o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa. Riječi je bilo o jačanju suradnje, trgovinske razmjene, socijalnog i gospodarskog razvitka te regije, zatim jačanju demokracije, zaštite ljudskih prava te borbe protiv organiziranog kriminala i trgovine opojnim drogama, te pomoći EU tim zemljama u suzbijanju siromaštva. Beč je od četvrtka do subote mjesto susreta šefova država i vlada EU, zemalja kandidata, te Latinske Amerike i Kariba. Očekuje se oko 1500 sudionika od toga 60 šefova država i vlada, među njima i hrvatski premijer Ivo Sanader.

MOSKVA - Haški sud za zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) izrazio je "razočarenje" odlukom ruskih vlasti da puste na slobodu bosanskog Srbina optuženog za ratne zločine u Foči u ljeti 1992. ICTY je zatražio pojašnjenje nakon što je putem medija doznao da je Dragan Zelenović. Cjelovito izvješće očekuje se nakon sastanka održanog u ponedjeljak između predstavnika ICTY-a i ruskog veleposlanstva u Haagu. Zelenović (45), je uhićen u Rusiji u rujnu 2005., nakon što je devet godina izbjegavao Haški sud koji je od ruskih vlasti zatražio njegovo izručenje u Haag. No sud u Hanti-Mansijsku, u zapadnome Sibiru, gdje je Zelenović izdržavao zatvorsku kaznu odredio mu je da plati globu od 20.000 rubalja (580 eura) zbog posjedovanja krivotvorene putovnice i odredio kućni pritvor. Zelenović je optužen za silovanje i mučenje muslimanki u Foči, među kojima i dviju djevojčica od 15 i 16 godina u vrijeme sukoba u Bosni.

SARAJEVO - Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) zatražila je u četvrtak od Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) te države da onemogući nastupanje na predstojećim izborima stranci koja se registrirala pod nazivom HDZ 1990. Kako je priopćeno iz HDZ BiH, u pozivu upućenom SIP-u podsjeća se da je ova stranka pred Županijskim sudom u Mostaru pravodobno zatražila zaštitu svog naziva ukazavši da je kod Instituta za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo BiH zakonski zaštitila svo svoje znakovlje. Iz stranke podsjećaju na jasne odredbe Izbornog zakona BiH koje upozoravaju na nedopustivost sličnih naziva političkih stranaka kojima bi se mogli zbuniti birači. Županijski sud u Mostaru ranije je dopustio registraciju nove stranke pod imenom HDZ 1990., no HDZ BiH je pred Općinskim sudom u tom gradu pokrenuo parnični postupak.

BEČ - Austrija, predsjedateljica Europskom unijom, u četvrtak se usprotivila "jednostranim mjerama" u sukobu na Bliskome istoku. Ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik pozvala je Izrael i Palestince da pridonesu mirovnom procesu na Bliskom istoku. "Jednostrane mjere nisu prikladne za stvaranje stabilnih i trajnih temelja povjerenja", rekla je. Izrazila je zadovoljstvo što su izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abas u načelu spremni na pregovore. U srijedu je Olmert rekao da će Izrael u roku šest mjeseci početi jednostrano definirati granice ako dotad palestinsko vodstvo ništa ne poduzme u sprječavanju napada na izraelske ciljeve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙