FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel i Mubarak za diplomatsko rješenje iranske krize

BERLIN, 10. svibnja 2006. (Hina) - Njemačka i Egipat zajednički sezauzimaju za diplomatsko rješenja iranske krize te za obvezujućupovelju međunarodne zajednice u kojoj bi se jasno osudio terorizam,priopćeno je u srijedu u Berlinu nakon susreta njemačke kancelarkeAngele Merkel i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.
BERLIN, 10. svibnja 2006. (Hina) - Njemačka i Egipat zajednički se zauzimaju za diplomatsko rješenja iranske krize te za obvezujuću povelju međunarodne zajednice u kojoj bi se jasno osudio terorizam, priopćeno je u srijedu u Berlinu nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

"Najnoviji teroristički napadi u Egiptu još su jednom pokazali da je terorizam veliki izazov za međunarodnu zajednicu", izjavila je Merkel. Stoga bi trebalo težiti sklapanju međunarodne povelje u kojoj bi se osudio terorizam, po mogućnosti pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, zaključila je njemačka kancelarka.

Egipatski predsjednik također je podržao sklapanje obvezujućeg ugovora o osudi terorizma.

"Egipat se već dulje vrijeme zauzima za održavanje međunarodne konferencije koja bi donijela povelju o aktivnoj borbi i osudi terorizma", izjavio je Mubarak.

Dvoje državnika također je razgovaralo i o trenutačnom stanju na Bliskom istoku te je pozdravilo odluku tzv. Bliskoistočnog kvarteta, u kojem su predstavnici Ujedinjenih naroda, Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, o ponovnoj uspostavi humanitarne pomoći namijenjene palestinskom stanovništvu.

"Pomoć je potrebna kako bi obitelji mogle prehraniti svoju djecu", istaknuo je Mubarak. Merkel je istodobno naglasila da palestinskim vlastima treba jasno dati do znanja da svjetska zajednica ne dijeli njihova politička stajališta.

"S druge strane se radi o tomu da se Hamas mora držati načela priznanja egzistencijalnog prava Izraela te postignutog u bliskoistočnim mirovnim pregovorima", zaključila je Merkel.

Glede konflikta oko iranskog nuklearnog programa dvoje državnika je zauzelo isto stajalište kao i prilikom prvog susreta prije dva mjeseca, a to je da diplomatskom rješenju krize nema alternative.

Hosni Mubarak u utorak je doputovao u trodnevni posjet Saveznoj Republici Njemačkoj. Egipatski predsjednik će u četvrtak, zajedno s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom, u Berlinu otvoriti izložbu "Potonula blaga Egipta" na kojoj će prvi put izvan Egipta biti prikazana umjetnička djela nedavno izronjena ispred obale Aleksandrije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙