FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush dobio najgore ocjene na najvažnijim pitanjima - anketa

WASHINGTON, 10. svibnja (Hina) - Amerikanci sada gledaju na smjer ukojem predsjednik George W. Bush vodi Sjedinjene Države s najvećimpesimizmom u više od dvadeset posljednjih godina dajući mu rekordnonisku potporu, pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mišljenjalista The New York Times i televizije CBS News.
WASHINGTON, 10. svibnja (Hina) - Amerikanci sada gledaju na smjer u kojem predsjednik George W. Bush vodi Sjedinjene Države s najvećim pesimizmom u više od dvadeset posljednjih godina dajući mu rekordno nisku potporu, pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mišljenja lista The New York Times i televizije CBS News.

Oko dvije trećine Amerikanaca kaže kako su Sjedinjene Države u gorem stanju nego su bile kada je Bush postao predsjednik prije šest godina, a 70 posto smatra da zemlja ide u krivom smjeru.

Rekordno niskih 31 posto Amerikanaca odobrava način na koji Bush obavlja posao predsjednika što je razina potpore koju je imao njegov otac Bush stariji u srpnju 1992., prije nego je izgubio izbore za drugi mandat protiv Billa Clintona.

Ovo je treća najniža razina podrške za bilo kojeg američkog predsjednika u posljednjih 50 godina, a samo Richard Nixon i Jimmy Carter su bili nepovoljnije doživljavani u američkoj javnosti, kažu anketari Timesa.

Dva najveća problema s kojima se Bush suočava su Irak i rast cijena benzina, pokazalo je istraživanje provedeno od petka do ponedjeljka.

Dvije trećine ispitanika ne odobrava kako Bush vodi rat u Iraku, a 56 posto smatra da je bila pogreška uopće napasti Irak. Samo 39 posto kaže da je to bila ispravna odluka, što je pad u odnosu 47 posto koji su to smatrali u siječnju.

Čak dvije trećine Amerikanaca kaže da imaju malo ili nikako povjerenja da Bush može s uspjehom završiti rat u Iraku u kojem je poginulo više od 2.600 američkih vojnika.

Samo 13 posto ispitanika podržava kako se Bush nosi s rastom cijena benzina koje se kreću oko 3 dolara za galon (3,78 litara), smatrajući kako njegova administracija nema plan za rješavanje tog problema.

Bushova niska popularnost dolazi samo šest mjeseci pred izbore za Kongres ugrožavajući njegove republikance i jačajući izglede oporbenih demokrata koji se nadaju preuzeti kontrolu barem nad jednim domom Kongresa.

Istraživanje, međutim, pokazuje kako Bushovi problemi ne pomažu nekima od istaknutih pripadnika Demokratske stranke. Tako senator John Kerry, Bushov protivnik na predsjedničkim izborima 2004., ima nižu potporu od Busha, samo 26 posto, a bivši potpredsjednik Al Gore 28 posto.

Istraživanje je provedeno na 1.241 Amerikancu i ima marginu pogreške od +/- 3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙