FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Merkel suglasni kako Iranu ne treba dozvoliti da dođe do nuklearnog oružja

WASHINGTON, 4. svibnja (Hina) - Američki predsjednik George W. Bushi njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u srijedu zajedničkostajalište Sjedinjenih Država i Njemačke kako treba suzbiti nuklearneambicije Irana.
WASHINGTON, 4. svibnja (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u srijedu zajedničko stajalište Sjedinjenih Država i Njemačke kako treba suzbiti nuklearne ambicije Irana.

"Dosta vremena smo posvetili Iranu, jer smo bliski saveznici u nastojanju da osiguramo da Iranci ne razviju nuklearno oružje", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući nakon susreta s Merkel.

Merkel je kazala kako su Sjedinjene Države i Njemačka u "potpunosti suglasne" da treba spriječiti Iran da dođe do nuklearnog oružja.

Ona je kazala da su dvije strane također suglasne da treba doći do "diplomatskog rješenja" problema.

Velika Britanija i Francuska su u srijedu predložile rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda uz potporu Sjedinjenih Država i Njemačke koja bi bila obvezujuća i koja otvara mogućnost sankcija Iranu ukoliko ne prekine obogaćivanje urana.

Upitan kakve bi sankcije trebale biti poduzete protiv Irana i kada, Bush je odgovorio da je to "vrst pitanja o kojem saveznici razgovaraju u povjerenju".

"Iranci moraju shvatiti da se nećemo povući, da je naše partnerstvo snažno i da u interesu mira u svijetu trebaju napustiti svoje nuklearne ambicije", kazao je Bush.

Merkel je ocijenila važnim u diplomatske napore na rješavanju iranske krize privući što je više moguće partnera te da je za njihov uspjeh potrebno voditi aktivnosti "korak po korak".

Bush je objavio da će putovati u Njemačku u srpnju, u okviru posjete Europi za summit skupine G8 u St. Petersburgu u Rusiji.

Ovo je drugi posjet kancelarke Merkel predsjedniku Bushu u posljednja četiri mjeseca.

Merkel i Bush su također razgovarali o stanju na Bliskom istoku, o sudanskoj pokrajini Darfur i o predstojećem summitu G8.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙