FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Leksikon radija i televizije

ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - U povodu 80. obljetnice Hrvatskogradija i 50. rođendana Hrvatske televizije objavljen je Leksikonradija i televizije, zajednički projekt HRT-a i Leksikografskogzavoda, u nakladi zagrebačke Masmedije.
ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - U povodu 80. obljetnice Hrvatskog radija i 50. rođendana Hrvatske televizije objavljen je Leksikon radija i televizije, zajednički projekt HRT-a i Leksikografskog zavoda, u nakladi zagrebačke Masmedije.

Prvi takav Leksikon u Hrvatskoj u srijedu je predstavljen na HRT-u, a u više od 2000 članaka opisuje sve najznačajnije osobe i pojmove u povijesti elektronskih medija u Hrvatskoj i svijetu.

Ravnatelj HRT-a Mirko Galić ocijenio je da pojava radija i televizije spada među najveća otkrića 20. stoljeća, u kojima Hrvatska, kako je rekao, ravnopravno sudjeluje punih 80, odnosno 50 godina. Dodao je da je Leksikon pokrenut kako bi zaokružio obljetnice nacionalnog radija i televizije te sažeo šire političke i kulturne događaje iz tog razdoblja vezane za elektroničke medije.

Urednik Leksikona Božidar Novak kazao je da je među 2000 članaka čak 650 biografija djelatnika elektroničkih medija. Ponajprije su uvršteni oni koji su trajno pridonijeli razvoju radija i televizije, ali i osobe iz privatnih elektroničkih medija te pisci, scenaristi, redatelji, glumci i tehničari koji su dali znatan doprinos radiotelevizijskoj produkciji.

Leksikon, među ostalim, objavljuje članke o zapaženim hrvatskim radijskim i televizijskim emisijama, općim tehničkim pojmovima, medijskim žanrovima, stranim radio-televizijskim kućama i suatavima te podatke iz teorije filma, komunikacije, medijske teorije i medijskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙