FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajedničko ulaganje u uzgoj jegulja za izvoz

POLJANA, 9. svibnja 2006. (Hina) - Ribnjačarstvo "Poljanu" pokrajLipika, gdje je zajedničkim ulaganjem s Nizozemskom počeo uzgojjegulja prema najsuvremenijoj tehnologiji, posjetili su danas hrvatskii nizozemski ministar poljoprivrede Petar Čobanković i Cees Veerman.
POLJANA, 9. svibnja 2006. (Hina) - Ribnjačarstvo "Poljanu" pokraj Lipika, gdje je zajedničkim ulaganjem s Nizozemskom počeo uzgoj jegulja prema najsuvremenijoj tehnologiji, posjetili su danas hrvatski i nizozemski ministar poljoprivrede Petar Čobanković i Cees Veerman.

U zajednički projekt uzgoja jegulja Kraljevina Nizozemska uložila je 950 tisuća eura, a Ribnjačarstvo "Poljana" 700 tisuća eura.

Godišnje će se proizvoditi 100 tona jegulja, od čega 90 posto za izvoz, rekao je direktor Ribnjačarstva Milan Božić.

Nizozemska se odlučila na ovo ulaganje jer je "Poljana" vodeće ribnjačarstvo u ovom dijelu Europe i jer se radi o iznimno profitabilnom poslu, s obzirom na to da je jegulja tražena roba u Europskoj uniji, rekao je nizozemski ministar Veerman, dodajući kako je dogovoren otkup svih proizvedenih količina u Poljani u idućih pet godina.

Ministar Čobanković je naglasio kako je riječ o partnerstvu koje će omogućiti veći izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, a ujedno je, dodao je, i dokaz tradicije i kvalitete hrvatskog ribnjačarstva.

Direktor Božić je kazao da ciklus uzgoja traje jednu godinu i da je osnovana i zajednička hrvatsko-nizozemska tvrtka Jegulja. Uskoro će se graditi pogon za preradu jegulja, pa će se u Poljani proizvoditi i dimljene jegulje, koje na europskom tržištu imaju cijenu od 40 eura po kilogramu, kazao je Božić i dodao kako su se za tu proizvodnju školovali stručnjaci te kako ih sada rade četvorica.

Jegulje će se u ribnjačarstvu "Poljana" proizvoditi po najsuvremenijoj svjetskoj tehnologiji kojom se u cijelom uzgajalištu 99 posto vode reciklira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙