FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na ZV-u otvoreni "Dani gastronomije i turizma"

ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Na Zagrebačkom velesajmu večeras suotvorena tri međunarodna specijalizirana sajma pod zajedničkim nazivom"Dani gastronomije i turizma", u okviru kojih se do 14. svibnjapredstavlja 347 izlagača iz Hrvatske i 16 zemalja.
ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Na Zagrebačkom velesajmu večeras su otvorena tri međunarodna specijalizirana sajma pod zajedničkim nazivom "Dani gastronomije i turizma", u okviru kojih se do 14. svibnja predstavlja 347 izlagača iz Hrvatske i 16 zemalja.

Riječ je o 12. međunarodnom sajmu vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita, 18. međunarodnom sajmu turizma Turizam i 3. međunarodnom sajmu lova i ribolova Loring, koji se održavaju na izložbenoj površini od 12.000 četvornih metara.

Otvarajući sajmove Dani gastronomije i turizma, ministar poljoprivrede Petar Čobanković rekao je kako je vinarski sektor najviše napredovao od samostalnosti Hrvatske kako po površinama, tako i po kakvoći i kvantiteti.

Naglasio je povezanost gastronomije i vina, koji su preduvjet razvoja turizma, te kako Hrvatska treba iskoristiti prednosti koje ima u tim djelatnostima.

U sklopu Dana gastronomije i turizma bit će održano niz stručnih skupova i predavanja kao što su okrugli stol o budućnost hrvatskog vinarskog sektora s obzirom na domaće i globalno tržište, okrugli stol o potencijalima zagrebačkog turizma itd.

Bit će prezentacija vina, birat će se najbolji mladi hrvatski vinar, a bit će održan i Velesajamski kup kuhara te izložba slika "Stoljeće turizma u Hrvatskoj".

U okviru otvaranja sajmova večeras je održana i svečana dodjela medalja povodom Međunarodnog ocjenjivanja vina, za koje je bilo prijavljeno 335 uzoraka iz 9 zemalja.

U kategoriji suhih bijelih vina nearomatičnih i aromatičnih sorata najvišu ocjenu i medalju šampiona ZV-a dobilo je vino Graševina, berbe 1993, tvrtke Đakovačka vina d.d.

Istu nagradu u kategoriji polusuhih do slatkih bijelih mirnih vina od nearomatičnih i aromatičnih sorata, dobilo je vino Laški rizling, berbe 1997, Biotehničke škole iz Maribora, a u kategoriji crvenih mirnih vina Cabernet sauvignon, berbe 2002, Vladimira Valenta iz Slovačke.

Najbolje ocijenjeno hrvatsko vino u kategoriji suhih bijelih mirnih vina od nearomatičnih i aromatičnih sorata je Graševina, berbe 1993, tvrtke Đakovačka vina d.d. te mu je dodijeljena nagrada Studec.

Istu nagradu u kategoriji polusuhih do slatkih bijelih mirnih vina od nearomatičnih i aromatičnih sorata dobilo je vino Chardonnay, berba 2002, tvrtke Petrač d.o.o., a u kategoriji crvenih mirnih vina Cabernet sauvignon, berbe 2003, tvrtke Agrolaguna iz Poreča.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙